Kvinna som går med rullator
Foto: Mostphotos

Större otrygghet bland äldre med hjälpmedel

Större otrygghet i hemmet och sämre bemötande av hemtjänstpersonal. Det upplever äldre med hjälpmedel, jämfört med dem som inte är hjälpmedelsanvändare. Det visar en ny studie från Högskolan Dalarna som pekar på att hemtjänsten behöver ta hänsyn till de äldres önskemål.

I dag vill många äldre bo kvar i sina hem, något som till större delen är möjligt tack vare bland annat hemtjänst och olika hjälpmedel. I en ny studie från Högskolan Dalarna har forskare undersökt användningen och nyttan av hjälpmedel bland äldre personer som har hemtjänst.

Resultaten visade att äldre personer med demens och hemtjänst var mindre delaktiga i valet av hjälpmedel och hade mindre nytta av dem.

– Eftersom demenssjukdom ökar risken för att äldre personer faller och skadar sig i hemmet är det betydelsefullt att de har de hjälpmedel de behöver för att se bra och röra sig säkert, säger Johan Borg vid Högskolan Dalarna i ett pressmeddelande.

Även personer utan demens var mer besvärade av ängslan, oro, ångest och ensamhet. De kände sig mer otrygga att bo hemma med stöd av hemtjänst, och upplevde i större utsträckning att personalen inte tog hänsyn till deras åsikter och önskemål.

– Det är viktigt att öka äldre personernas delaktighet i val av hjälpmedel för att öka nyttan med dem. Det är också viktigt att undersöka hur man kan dämpa deras oro och minska upplevd ensamhet. Hemtjänsten behöver säkerställa att de tar hänsyn till hjälpmedelsanvändares åsikter och önskemål samt bemöter alla på ett likvärdigt sätt, säger Johan Borg.

Fakta
Studien

Forskarna har analyserat data från Socialstyrelsens enkätundersökning om äldre personers uppfattning om kvalitetens i hemtjänsten från 2017. Totalt ingick det svar från 89 811 personer 65 år eller äldre. Även data från patientregistret och läkemedelsregistret ingick.

Läs studien i sin helhet

Johan Borg, Moudud Alam, Anne-Marie Boström och Lena Marmstål Hammar (2022). Experiences of assisstive products and home care among older clients with and without dementia in Sweden. Publicerad i International journal of environmental research and public health.

Relaterat

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar…

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Tudelad syn på åldrandet

Hur ser vi egentligen på vår framtida ålderdom? Det har en ny rapport undersökt – en stor andel ser positivt på sitt åldrande,…