Foto: Unsplash

Studie: Gener kopplas till hörselnedsättning

Risken att drabbas åldersrelaterat hörselbortfall verkar till viss del bero på genetiska faktorer som påverkar innerörats funktion. Det visar en studie från Uppsala universitet.

Hörselnedsättning drabbar mer än 1,23 miljarder människor om året. Ungefär 90 procent av fallen är kopplade till skador i örat som uppstår vid hög ålder. Varför dessa skador uppkommer har varit okänt fram till nu. 

Genetiker och hörselforskare vid Uppsala universitet har med hjälp av högupplöst mikroskopi av innerörat hittat proteiner som är kopplade till åldersrelaterad hörselnedsättning. 

– Vi har kunnat studera människans hörsel på molekylär nivå och undersöka generna som bidrar till nedsatt hörsel samt se var de förekommer, säger Helge-Rask Andersen, läkare och seniorprofessor vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande. 

Vissa gener som kopplas till hörselnedsättning finns i olika delar hos de viktiga hårcellerna i hörselsnäckan, och leder till skador. De hittades också på hörselnerven som är en särskilt känslig struktur. 

– Resultaten från denna studie ökar vår förståelse för hur åldersrelaterad hörselnedsättning uppkommer och hur det möjligen kan samverka med miljöfaktorer, såsom buller. Med denna kunskap kan vi förhoppningsvis förhindra eller minska risken för åldersrelaterat hörselbortfall, säger docenten Mathias Rask-Andersen vid Uppsala universitet.

Läs den vetenskapliga artikeln

Wei Liu, Åsa Johansson, Helge Rask-Andersen & Mathias Rask-Andersen (2021). A combined genome-wide association and molecular study of age-related hearing loss i H. sapiens. Publicerad i BMC medicine.

Relaterat

Foto som visar ryggen på en fotbollsmålvakt med fotbollsplanen i bakgrunden.

Nu vill seniorspelarna tävla

Gåfotbollen växer kraftigt och innebandyns motsvarigheter är på frammarsch. Och nu vill deltagarna börja spela matcher och seriespel. Det framkommer i en ny…

Socioekonomin avgörande för risken att dö i stroke

Om du drabbas av en stroke har du betydligt högre chanser att leva vidare ifall du är välutbildad, bor i ett tryggt område…

Kvinna som sitter vid ett bord

Äldre med kriminell bakgrund har högre demensrisk

Äldre personer som har kriminell bakgrund löper högre risk att drabbas av demens och lindrig kognitiv svikt. Risken är särskilt stor hos de…

Fler nyheter

Ensamhet vanligt bland de som vårdar äldre partner

Ofrivillig ensamhet ökar när allt fler äldre vårdar sin partner. Ensamheten leder i sin tur till bland annat en högre risk för depression…

AI hjälper forskare optimera strokevården

Varje år drabbas tusentals personer av kallad ischemisk stroke i Sverige. Nu tar forskare från Lunds universitet AI till hjälp för att kunna…

Porträttfoto på Karin Wastesson.

Könsroller påverkar äldreomsorgens chefer

I sin avhandling har Karin Wastesson vid Linköpings univeristet undersökt förutsättningarna för enhetschefer i äldreomsorgen. Det visar sig att de påverkas av könsroller.