Foto: Unsplash

Studie: Gener kopplas till hörselnedsättning

Risken att drabbas åldersrelaterat hörselbortfall verkar till viss del bero på genetiska faktorer som påverkar innerörats funktion. Det visar en studie från Uppsala universitet.

Hörselnedsättning drabbar mer än 1,23 miljarder människor om året. Ungefär 90 procent av fallen är kopplade till skador i örat som uppstår vid hög ålder. Varför dessa skador uppkommer har varit okänt fram till nu. 

Genetiker och hörselforskare vid Uppsala universitet har med hjälp av högupplöst mikroskopi av innerörat hittat proteiner som är kopplade till åldersrelaterad hörselnedsättning. 

– Vi har kunnat studera människans hörsel på molekylär nivå och undersöka generna som bidrar till nedsatt hörsel samt se var de förekommer, säger Helge-Rask Andersen, läkare och seniorprofessor vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande. 

Vissa gener som kopplas till hörselnedsättning finns i olika delar hos de viktiga hårcellerna i hörselsnäckan, och leder till skador. De hittades också på hörselnerven som är en särskilt känslig struktur. 

– Resultaten från denna studie ökar vår förståelse för hur åldersrelaterad hörselnedsättning uppkommer och hur det möjligen kan samverka med miljöfaktorer, såsom buller. Med denna kunskap kan vi förhoppningsvis förhindra eller minska risken för åldersrelaterat hörselbortfall, säger docenten Mathias Rask-Andersen vid Uppsala universitet.

Läs den vetenskapliga artikeln

Wei Liu, Åsa Johansson, Helge Rask-Andersen & Mathias Rask-Andersen (2021). A combined genome-wide association and molecular study of age-related hearing loss i H. sapiens. Publicerad i BMC medicine.

Relaterat

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Tudelad syn på åldrandet

Hur ser vi egentligen på vår framtida ålderdom? Det har en ny rapport undersökt – en stor andel ser positivt på sitt åldrande,…

Var fjärde person över 60 år upplever ensamhet

Ensamhet är högre i vissa grupper av befolkningen än andra, bland annat bland yngre och äldre personer. Bland dem som är 60 år…