Foto: Unsplash

Studie: Gener kopplas till hörselnedsättning

Risken att drabbas åldersrelaterat hörselbortfall verkar till viss del bero på genetiska faktorer som påverkar innerörats funktion. Det visar en studie från Uppsala universitet.

Hörselnedsättning drabbar mer än 1,23 miljarder människor om året. Ungefär 90 procent av fallen är kopplade till skador i örat som uppstår vid hög ålder. Varför dessa skador uppkommer har varit okänt fram till nu. 

Genetiker och hörselforskare vid Uppsala universitet har med hjälp av högupplöst mikroskopi av innerörat hittat proteiner som är kopplade till åldersrelaterad hörselnedsättning. 

– Vi har kunnat studera människans hörsel på molekylär nivå och undersöka generna som bidrar till nedsatt hörsel samt se var de förekommer, säger Helge-Rask Andersen, läkare och seniorprofessor vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande. 

Vissa gener som kopplas till hörselnedsättning finns i olika delar hos de viktiga hårcellerna i hörselsnäckan, och leder till skador. De hittades också på hörselnerven som är en särskilt känslig struktur. 

– Resultaten från denna studie ökar vår förståelse för hur åldersrelaterad hörselnedsättning uppkommer och hur det möjligen kan samverka med miljöfaktorer, såsom buller. Med denna kunskap kan vi förhoppningsvis förhindra eller minska risken för åldersrelaterat hörselbortfall, säger docenten Mathias Rask-Andersen vid Uppsala universitet.

Läs den vetenskapliga artikeln

Wei Liu, Åsa Johansson, Helge Rask-Andersen & Mathias Rask-Andersen (2021). A combined genome-wide association and molecular study of age-related hearing loss i H. sapiens. Publicerad i BMC medicine.

Relaterat

Tuggproblem kan leda till näringsbrist

Det kan göra ont att tugga viss mat för den som har förlorat tänder. Då är det lätt att en morot eller gurka…

Fett i lymfkörtlar ger sämre immunförsvar när vi åldras

Lymfkörtlar fungerar normalt som försvarshögkvarter för vårt immunförsvar. En studie från Uppsala universitet visar varför våra lymfkörtlar förlorar sin funktion när vi åldras…

Fiffig lösning för att sköta tandproteser

För den som har lite svårt med motoriken är det inte helt lätt att göra rent och sköta om en tandprotes. Peyman Ghiasi…

Fler nyheter

Så kan pensioner bli mer jämställda

År 2022 skiljde sig den inkomstgrundade allmänna pensionen mellan män och kvinnor. Nu har Pensionsmyndigheten undersökt hur bland annat möjlighet till att välja…

Bild på serverdatorer

140 miljoner till äldreforskningens databaser

Den stora databassamlingen NEAR har beviljats 140 miljoner kronor och kan nu gå in i sin nästa utvecklingsfas. Projektet tar steget från att…

Högre demensrisk bland multisjuka äldre

Äldre personer som är multisjuka har en kraftigt ökad risk för att drabbas av demens. Det visar en omfattande studie från Karolinska institutet…