Susanne Iwarsson - porträttbild.
Foto: Kennet Ruona

Susanne Iwarsson får Nordens största gerontologipris

Susanne Iwarsson, professor i arbetsterapi vid Lunds universitet, tilldelas årets Sohlbergspris för sin förmåga att bygga en stark forskargrupp och forskning som har varit betydelsefull för gerontologiutvecklingen.

– Jag känner mig hedrad, men vill betona att detta är ett kvitto på omfattande samarbete under många år, säger hon.

Sohlbergpriset delas ut årligen till ledande forskare inom gerontologi som är verksamma i Norden. I år får Susanne Iwarsson priset.

– Jag känner mig mycket hedrad och det är överväldigande att få detta erkännande för den forskning jag bedriver tillsammans med mina många medarbetare och samarbetspartners. Jag vill verkligen betona det – det är inte en individuell insats som leder till en utmärkelse som Sohlbergpriset, utan det är i hög grad ett kvitto på värdet av omfattande samarbete och samverkan under många år. Därför vill jag tacka alla som bidragit till att jag får priset, säger hon i ett pressmeddelande.

Susanne Iwarsson är professor vid Medicinska fakulteten på Lunds universitet och har sedan 2005 Maria och Seved Ribbings professur i gerontologi och äldrevård. Susanne Iwarsson är också koordinator för det tvärvetenskapliga centret Case, Centre for ageing and supportive environments, på Lunds universitet och forskarskolan Sweah, Swedish national graduate school on ageing and health.

Sohlbergpriset delas ut av Päivikki och Sakari Sohlbergs stiftelse, och består av en prissumma på 10 000 euro som ges under den nordiska gerontologikongressen 26NKG i Odense 8 juni.

Relaterat

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Fler nyheter

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…