Närbild på äldre person hand som sitter i soffa eller dylikt och håller i en soffkant

Upprepade sjukhusvistelser kan undvikas med uppföljning och samverkan

Marie Jönsson på Örebro universitet har i sin avhandling undersökt varför äldre personer som nyligen vistats på sjukhus ofta blir inskrivna på nytt upprepade gånger under kort tid. Lösningen kan vara att arbeta förebyggande med snabb uppföljning i hemmiljö och bättre samverkan mellan de olika vårdgivarna.

Avhandlingens omslagMarie Jönsson är arbetsterapeut och doktorand på institutionen för hälsovetenskaper på Örebro universitet. Hon har studerat personer i åldern 75 år och uppåt som oplanerat blivit återinskrivna på sjukhus tre eller flera gånger inom tolv månader. Denna grupp jämfördes med personer i samma ålder.

Syftet var att se hur det dagliga livet fungerar för dessa personer och få en uppfattning om vilka vårdinsatser som krävs för att förebygga nya sjukhusvistelser.

Avhandlingen redogör för vilken typ av aktiviteter som de klarar av att utföra under sin sjukhusvistelse och i hemmet. Hur det dagliga livet ser ut avseende kognitiv funktion, risk för fall, trycksår och undernäring.

Avhandlingen bygger dels på intervjuer med den undersökta gruppen av äldre återinskrivna och deras nära anhöriga, fokusgrupper med vårdpersonal dels en kvantitativ studie.

Resultatet visade att den undersökta gruppen har 40 procent kognitiv begränsning. De har svårt att klara sig själva i sina hem. Även om de flesta kan äta och dricka hade många problem med daglig hygien, av- och påklädning och toalettbesök. De är i hög utsträckning beroende av hjälp från andra och risken för trycksår och fall är hög. Anhöriga uppger att de äldre är beroende av sociala kontakter för att kunna utföra dagliga aktiviteter, men att den sociala samvaron ofta är svåra att upprätthålla. Det framkom att behoven ofta uppmärksammas för sent, först när medicinska insatser behövs sättas in.

Vidare framkom att arbetssättet inom hälso- och sjukvården behöver förbättras. Detta för att kunna erbjuda bedömningar och insatser för att förebygga framtida problem. Snabba uppföljningar i hemmet avseende medicinskt behov, aktivitetsförmåga och sociala aktiviteter borde genomföras rutinmässigt anser Marie Jönsson. Det skulle minska risken för att personerna återigen riskerar hamna på sjukhus.

Läs avhandlingen

Marie Jönsson (2022). Everyday activities in older adults readmitted to hospital. Doktorsavhandling. Institutionen för hälsovetenskaper, Örebro universitet.

Avhandlingens publicerade artiklar

 

Relaterat

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Fler nyheter

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…