Ingela Beck och Anna-Karin Edberg är båda omvårdnadsforskare vid Högskolan Kristianstad som ska ta fram en utbildning om existentiell ensamhet. Foto: Högskolan Kristianstad

Utbildning ska öka kunskap om ensamhet

Resultaten från en europeisk studie ska bidra till att personal inom vård och omsorg får mer praktisk träning och information om hur de möter existentiell ensamhet hos äldre patienter.

Coronapandemin och restriktionerna som har följt har drabbat många äldre hårt, särskilt på grund av minskningen av social kontakt. Det är alltså viktigare än någonsin att uppmärksamma äldre personers ensamhet i allmänhet, säger professorn i omvårdnad Anna-Karin Edberg vid Högskolan Kristianstad som nu ska ta fram en utbildning för vård- och omsorgspersonal om existentiell ensamhet.

Existentiell ensamhet är en djupare känsla av tomhet och förlust av något eller någon som var viktig. Utbildningen ska utgå från resultatet från en studie som gjorts i Italien, Litauen, Polen, Rumänien och Sverige.

Undersökningen visar bland annat att personal tyckte att det var svårt att upptäcka och möta denna form av ensamhet hos äldre, något som kunde vara tungt känslomässigt och förvärrades av brist på kunskap och stöd.

– Vi kommer under våren 2021 att utveckla en praktiknära utbildning som möter personalens behov i de fem länderna. Det är vi i Sverige som ansvarar för att ta fram utbildningen som kommer att pilot-testas under senare delen av året, säger Ingela Beck, biträdande professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad.

Utbildningen kommer att ta hänsyn till personalens behov och önskemål om bland annat praktiska moment och kunskap som hjälper dem att förstå vad äldre känner och vilket stöd de behöver. Men även kunskap om empati, förståelse, aktivt lyssnande och hantering av känslor kommer vara aktuellt för utbildningen.

Ett annat förslag är att göra en interaktiv utbildning som ger möjligheter till diskussioner och utbyte av idéer med andra professioner.

– Våra tidigare studier har visat att sociala kontakter och framför allt ett meningsfullt utbyte med andra har en positiv effekt och kan lindra känslan av existentiell ensamhet, säger Anna-Karin Edberg.

Relaterat

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Projektet Well care – Ökad samverkan mellan anhöriga och vård-…

Well Care är ett fyraårigt europeiskt forskningsprojekt med syfte att stärka den psykiska hälsan och möjlighet till återhämtning för anhöriga och vård- och…

Fler nyheter

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Tudelad syn på åldrandet

Hur ser vi egentligen på vår framtida ålderdom? Det har en ny rapport undersökt – en stor andel ser positivt på sitt åldrande,…