Foto: Pixabay

Varm tvätt av hjärnan halverar antalet omoperationer hos äldre

Lättare slag mot skallen kan leda till vätskeansamlingar mellan skallben och hjärna, och drabbar främst äldre personer. Nu visar en studie att varmare spolvätska som används under operation mot blödningen kan minska risken för återfall.

Blödning mellan skallben och hjärna, så kallad subduralblödning, uppstår oftast efter lättare slag mot huvudet och drabbar främst äldre. Tillståndet kan ge en ansamling av inflammatorisk vätska som leder till svullnad och tryck mot hjärnan. 

I dag behandlas patienter genom att vätska töms genom ett borrhål i skallbenet. Därefter sköljer man med spolvätska på hjärnytan för att kvarvarande blödningsrester inte ska växa till sig igen och orsaka återfall. Det är den vanligaste hjärnoperationen i Sverige i dag. 

Nu visar en studie från Göteborgs universitet att patienter som får varmare kroppstempererad spolvätska halverades andelen omoperationer, sex procent, jämfört med dem som fick rumstempererad vätska, 14 procent. 

– Att man med en så enkel åtgärd kan minska antalet återfall har stor betydelse framför allt för att minska onödigt lidande hos denna äldre patientgrupp, men också för att minska trycket på sjukvården, säger försteförfattaren till studien och doktoranden Andreas Bartley i ett pressmeddelande. 

– Det totala antalet operationer för blödningar under skallbenet väntas öka kraftigt med ökande andel äldre personer i befolkningen. Att höja temperaturen på spolvätskan är en åtgärd som också lätt kan tillämpas i resursknappa låginkomstländer, säger Magnus Tisell, sisteförfattare till studien. 

Totalt ingick 541 patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Läs studien i sin helhet

Andreas Bartley, Jiri Bartek Jr, Asgeir S. Jakola, Jimmy Sundblom, Marie Fält, Petter Förander m fl (2022). Effect of irrigation fluid temperature on recurrence in the evaluation of chronic subdural hematoma. Publicerad i Jama neurology. 

Relaterat

Foto som visar ryggen på en fotbollsmålvakt med fotbollsplanen i bakgrunden.

Nu vill seniorspelarna tävla

Gåfotbollen växer kraftigt och innebandyns motsvarigheter är på frammarsch. Och nu vill deltagarna börja spela matcher och seriespel. Det framkommer i en ny…

Socioekonomin avgörande för risken att dö i stroke

Om du drabbas av en stroke har du betydligt högre chanser att leva vidare ifall du är välutbildad, bor i ett tryggt område…

Kvinna som sitter vid ett bord

Äldre med kriminell bakgrund har högre demensrisk

Äldre personer som har kriminell bakgrund löper högre risk att drabbas av demens och lindrig kognitiv svikt. Risken är särskilt stor hos de…

Fler nyheter

Ensamhet vanligt bland de som vårdar äldre partner

Ofrivillig ensamhet ökar när allt fler äldre vårdar sin partner. Ensamheten leder i sin tur till bland annat en högre risk för depression…

AI hjälper forskare optimera strokevården

Varje år drabbas tusentals personer av kallad ischemisk stroke i Sverige. Nu tar forskare från Lunds universitet AI till hjälp för att kunna…

Porträttfoto på Karin Wastesson.

Könsroller påverkar äldreomsorgens chefer

I sin avhandling har Karin Wastesson vid Linköpings univeristet undersökt förutsättningarna för enhetschefer i äldreomsorgen. Det visar sig att de påverkas av könsroller.