Foto: Pixabay

Varm tvätt av hjärnan halverar antalet omoperationer hos äldre

Lättare slag mot skallen kan leda till vätskeansamlingar mellan skallben och hjärna, och drabbar främst äldre personer. Nu visar en studie att varmare spolvätska som används under operation mot blödningen kan minska risken för återfall.

Blödning mellan skallben och hjärna, så kallad subduralblödning, uppstår oftast efter lättare slag mot huvudet och drabbar främst äldre. Tillståndet kan ge en ansamling av inflammatorisk vätska som leder till svullnad och tryck mot hjärnan. 

I dag behandlas patienter genom att vätska töms genom ett borrhål i skallbenet. Därefter sköljer man med spolvätska på hjärnytan för att kvarvarande blödningsrester inte ska växa till sig igen och orsaka återfall. Det är den vanligaste hjärnoperationen i Sverige i dag. 

Nu visar en studie från Göteborgs universitet att patienter som får varmare kroppstempererad spolvätska halverades andelen omoperationer, sex procent, jämfört med dem som fick rumstempererad vätska, 14 procent. 

– Att man med en så enkel åtgärd kan minska antalet återfall har stor betydelse framför allt för att minska onödigt lidande hos denna äldre patientgrupp, men också för att minska trycket på sjukvården, säger försteförfattaren till studien och doktoranden Andreas Bartley i ett pressmeddelande. 

– Det totala antalet operationer för blödningar under skallbenet väntas öka kraftigt med ökande andel äldre personer i befolkningen. Att höja temperaturen på spolvätskan är en åtgärd som också lätt kan tillämpas i resursknappa låginkomstländer, säger Magnus Tisell, sisteförfattare till studien. 

Totalt ingick 541 patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Läs studien i sin helhet

Andreas Bartley, Jiri Bartek Jr, Asgeir S. Jakola, Jimmy Sundblom, Marie Fält, Petter Förander m fl (2022). Effect of irrigation fluid temperature on recurrence in the evaluation of chronic subdural hematoma. Publicerad i Jama neurology. 

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…