Foto: Pixabay

Varm tvätt av hjärnan halverar antalet omoperationer hos äldre

Lättare slag mot skallen kan leda till vätskeansamlingar mellan skallben och hjärna, och drabbar främst äldre personer. Nu visar en studie att varmare spolvätska som används under operation mot blödningen kan minska risken för återfall.

Blödning mellan skallben och hjärna, så kallad subduralblödning, uppstår oftast efter lättare slag mot huvudet och drabbar främst äldre. Tillståndet kan ge en ansamling av inflammatorisk vätska som leder till svullnad och tryck mot hjärnan. 

I dag behandlas patienter genom att vätska töms genom ett borrhål i skallbenet. Därefter sköljer man med spolvätska på hjärnytan för att kvarvarande blödningsrester inte ska växa till sig igen och orsaka återfall. Det är den vanligaste hjärnoperationen i Sverige i dag. 

Nu visar en studie från Göteborgs universitet att patienter som får varmare kroppstempererad spolvätska halverades andelen omoperationer, sex procent, jämfört med dem som fick rumstempererad vätska, 14 procent. 

– Att man med en så enkel åtgärd kan minska antalet återfall har stor betydelse framför allt för att minska onödigt lidande hos denna äldre patientgrupp, men också för att minska trycket på sjukvården, säger försteförfattaren till studien och doktoranden Andreas Bartley i ett pressmeddelande. 

– Det totala antalet operationer för blödningar under skallbenet väntas öka kraftigt med ökande andel äldre personer i befolkningen. Att höja temperaturen på spolvätskan är en åtgärd som också lätt kan tillämpas i resursknappa låginkomstländer, säger Magnus Tisell, sisteförfattare till studien. 

Totalt ingick 541 patienter på Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Läs studien i sin helhet

Andreas Bartley, Jiri Bartek Jr, Asgeir S. Jakola, Jimmy Sundblom, Marie Fält, Petter Förander m fl (2022). Effect of irrigation fluid temperature on recurrence in the evaluation of chronic subdural hematoma. Publicerad i Jama neurology. 

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…