Konstprojekt på äldreboendet Kungsgården i Upplands-Bro kommun i Stockholm. Foto: Yanan Li

Webbinarium om kulturens inverkan på äldres hälsa

Välkommen till årets första webbinarium 2024 den 9 februari. Fyra forskare delar med sig av sin kunskap om hur kultur kan leda till bättre hälsa för både äldre personer och äldreomsorgens personal.

Hör några av forskarna bakom artiklarna i vår senaste tidning berätta om hur musik används i vård och omsorg av äldre samt om hur personer, med grav funktionsnedsättning som befinner sig i livets slutskede, blir stimulerade av att bekanta sig med konstföremål och skapande. Vi får även höra om digitala musikupplevelsers effekter samt hur personer med demens, som vårdas i hemmet, och deras nära anhöriga kan lyssna på musik tillsammans varje dag för en lugnare tillvaro.

Medverkande:

Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin vid Karolinska institutet
Katarina Lindblad, musikterapeut, programchef vid Betaniastiftelsen och försteamanuensis i vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Rebecca Hilton, professor i koreografi vid Stockholms konstnärliga högskola
Zahra Ebrahimi, filosofie doktor, lektor och specialistsjuksköterska, Göteborgs universitet och Sahlgrenska akademin.

Anmälan: Jag vill anmäla mig till webbinariet 9 februari klockan 8.30-9.30.

 

Läs #4/23

Läs om kultur i senaste numret av Äldre i Centrum, nummer 4 2023.

Relaterat

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…

Fler nyheter

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…