Mer kunskap till fler läsare

Inledare #4/21.

Med coronapandemin har frågor om äldre personers livsförhållanden hamnat högt på dagordningen. Samtidigt har vi kunnat se att kunskapen om äldre och åldrande på sina håll tyvärr är skral. När Coronakommissionen presenterade sin första delrapport var detta ett av de bärande budskapen.

Äldre i Centrum är en lättillgänglig källa till kunskap som kan göra skillnad, och den kunskap vi förmedlat de senaste tre decennierna är mer efterfrågad än någonsin. Bland våra prenumeranter återfinns många som arbetar inom äldreomsorgen och vården, forskare, beslutsfattare och inte minst en intresserad allmänhet – varav en hel del äldre personer själva, förstås. Men vi vet att vi skulle kunna nå ut till så många fler.

Vi har inlett en kampanj för att fler människor som arbetar med äldrefrågor ska nås av vår mission. Den som läser tidskriften håller sig à jour med forskningen om äldre och åldrande och vi tänker oss att varje bibliotek, varje omsorgsenhet, alla äldreförvaltningar och inte minst alla politiker i nämnder som arbetar för de äldre medborgarna, borde ha en prenumeration – eller flera.

Vi försöker nå ut till dem alla och här kan du som redan läser vår tidskrift spela en viktig roll. Med detta nummer kommer en prenumerationsfolder med ett erbjudande. Du får mer än gärna hjälpa oss att sprida foldern, kanske tala med din arbetsgivare, ta kontakt med dina politiker.

(Det är också lätt att teckna en prenumeration på webbplatsen: aldreicentrum.se/prenumerera/)

Tillsammans kan vi höja kunskapsläget kring äldre och åldrande!

Mer signerat

”Språktester är inte hela lösningen”

Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd, skriver Palle Storm.

Digital delaktighet för alla

Redaktör Mai Engström reflekterar över den digitala utvecklingen och vilka utmaningar den skapar för alla.

Tillsammans i nöd och lust

Stiftelsen Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren reflekterar över hur det är att vara närstående till någon när det inte står riktigt rätt till.

Porträttbild på kvinna

Ålderism i politiken

Hur ser ålderismen ut i den svenska politiken och vad borde göras för att engagera fler äldre personer? Lena Wängnerud reder ut detta.