Mer kunskap till fler läsare

Inledare #4/21.

Med coronapandemin har frågor om äldre personers livsförhållanden hamnat högt på dagordningen. Samtidigt har vi kunnat se att kunskapen om äldre och åldrande på sina håll tyvärr är skral. När Coronakommissionen presenterade sin första delrapport var detta ett av de bärande budskapen.

Äldre i Centrum är en lättillgänglig källa till kunskap som kan göra skillnad, och den kunskap vi förmedlat de senaste tre decennierna är mer efterfrågad än någonsin. Bland våra prenumeranter återfinns många som arbetar inom äldreomsorgen och vården, forskare, beslutsfattare och inte minst en intresserad allmänhet – varav en hel del äldre personer själva, förstås. Men vi vet att vi skulle kunna nå ut till så många fler.

Vi har inlett en kampanj för att fler människor som arbetar med äldrefrågor ska nås av vår mission. Den som läser tidskriften håller sig à jour med forskningen om äldre och åldrande och vi tänker oss att varje bibliotek, varje omsorgsenhet, alla äldreförvaltningar och inte minst alla politiker i nämnder som arbetar för de äldre medborgarna, borde ha en prenumeration – eller flera.

Vi försöker nå ut till dem alla och här kan du som redan läser vår tidskrift spela en viktig roll. Med detta nummer kommer en prenumerationsfolder med ett erbjudande. Du får mer än gärna hjälpa oss att sprida foldern, kanske tala med din arbetsgivare, ta kontakt med dina politiker.

(Det är också lätt att teckna en prenumeration på webbplatsen: aldreicentrum.se/prenumerera/)

Tillsammans kan vi höja kunskapsläget kring äldre och åldrande!

Mer signerat

Alla drömmer om den goda sömnen

Vaknätter under småbarnsåren, snarkande partners och till sist åldrande och sjukdomar – var tid i livet har sitt egna sömnproblem. Om detta och egna drömmar resonerar chefredaktör Lotta Segelberg i Äldre i Centrums temanummer om sömn.

Den sista resan, var den verkligen nödvändig?

Stiftelsen Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren ställer sig frågan: Måste man dö på sjukhus?

Var är debatten om kvinnors låga pensioner?

Många av dagens kvinnliga pensionärer lever under gränsen för relativ fattigdom. Forskaren Anna Gustafsson undrar varför pensionssystemet inte tar hänsyn till kvinnors historia med oavlönat arbete.

Är det nu det vänder?

Åsa Hedberg Rundgren funderar på om samhället är mitt uppe i ett paradigmskifte, där alla aspekter av åldrandet äntligen ses som något naturligt.