Kopplingen till Världshälsoorganisationen ger legitimitet för verksamheter i olika nätverk. Samtidigt kan skillnader mellan länder göra arbetet byråkratiskt och utdraget.
För förebyggande arbete och folkhälsa finns det väl etablerade nätverket Health promoting hospitals and health services, HPH. Det initierades 1993 av WHO och nu ingår fler än 800 vårdorganisationer i 40 länder.
Den svenska grenen Hälsofrämjande hälso– och sjukvård, HFS, har vuxit kraftigt under senare år, berättar ordförande Ralph Harlid, som också är planeringsdirektör i Region Blekinge. I början var några få sjukhus med. Nu ingår samtliga regioner med sjukhus och annan hälso– och sjukvård, samt vårdkoncernen Capio.
Som svar på frågan om fördelar med att vara med i ett WHO-nätverk säger han att WHO och dess logga ger legitimitet. Den verksamhet som bedrivs ska uppfylla ett antal kvalitetskrav och ge ett globalt utbyte av insikter och erfarenheter.
Men samtidigt gör stora kulturskillnader mellan olika länder att arbetet ibland kan bli byråkratiskt och utdraget. Det visar sig bland annat i HPH:s arbete med nya riktlinjer för levnadsvanor som kost, motion, alkohol och rökning.