Så trots ett stort utbud av kultur har det också skapats klyftor som behöver överbryggas för att komma åt utbudet. För en del individer fungerar en tidigare arbetsplats som en viktig väg till den kunskap och internetuppkoppling man behöver, men skapar också oro kring hur länge sådana lösningar kan vara tillgängliga för dem.
Endast två av de intervjuade gav uttryck för ett självständigt deltagande. När de reflekterade över vad som utgjorde en fördel för dem i jämförelse med andra nämndes just den egna erfarenheten. De menade att i samtal med vänner så fastnar diskussionen i ”prylarna”, och i uttalanden från vänner om att man kan klara sig utan dem (smartphone, dator, surfplatta, digital-tv), utan att närma sig frågan om vilka behov, önskningar eller krav man har för att sedan kunna diskutera en lösning.
Tillgång till digital teknik är en nödvändighet för att delta i samhället i dag men också en otillräcklig aspekt. Det är viktigt att beakta vad samhället erbjuder för människors möjligheter till deltagande när vi bedömer förutsättningar att fortsätta leva ett gott liv.
Jag föreslår åtgärder som stödjer direkt problemlösning i människors vardag snarare än att sätta grupper av individer i mindre genomtänkta utbildningssituationer. Samhället behöver bättre utnyttja styrkan i informella och sociala nätverk, möta just direkta problem och arbeta med arbetslivet och andra samhällsaktörer i närsamhället för helhetslösningar och inte minst respektera rätten till ett rikt liv – i livets alla skeden.