98 procent av hivinfekterade personer i Sverige står på behandling och av dem har 99 procent omätbara virusnivåer. Men medicineringen är livslång och tabletterna måste tas dagligen. Om medicinrutinerna följs noggrant kan personer med hiv förvänta sig ett långt och normalt liv. De kan få barn och jobba med precis vad de vill. Däremot finns det några faktorer som måste tas i beaktande.
– Eftersom hivpatienter har en liten ökad risk för åldersrelaterade sjukdomar innebär det också att riskfaktorerna för dessa blir viktigare för hivpatienter att tänka på. De ska till exempel försöka hålla sig fysiskt aktiva, inte bli överviktiga och absolut inte röka. De som åldras med hiv i dag har en högre förekomst av rökning och många är inte så fysiskt aktiva, vilket måste ändras på, säger Maria Furberg.
Dessutom måste äldreomsorgen, speciellt personal som jobbar med personer med demens, vara medvetna om hur viktig hivmedicinen är och att den verkligen måste tas dagligen, utan uppehåll.
Det är inte bara individer med hiv som behöver ta ansvar för sitt liv utan samhället i stort måste mobilisera resurser och kunskap för att underlätta och trygga livet för dessa personer.
– Många av dem som är 50 år eller äldre var med på 1980-talet när hiv upptäcktes. Vi minns krigsrubrikerna och oron. Kondomanvändningen for upp som en rymdraket för att man insåg att hiv smittar via samlag. Nu har attityden förändrats, nu tycker folk att hiv inte är ett lika stort problem och då har kondomanvändningen gått ner igen, säger Maria Furberg.
Framför allt borde sjukvården vara bättre på att uppmärksamma hivliknande symptom. Så fort en patient inte svarar på behandlingar för till exempel eksem eller får återkommande svampinfektioner borde ett hivtest göras, tycker Maria Furberg.