Det verkar alltså som att ålder och kön samvarierar i förklaringen till att kvinnor oftare befann sig i gruppen anhörigvårdare och männen i gruppen närstående. Även om könsskillnaden i denna studie inte var signifikant till antal, så finns det i samhället en skillnad i attityd där kvinnornas informella roll som anhörigvårdare ofta tas för given, och där männen ofta får mer uppmuntran för samma roll.
Det är också mer vanligt att äldre par erhåller hemtjänstinsatser när det är kvinnan som behöver hjälp, vilket innebär att kvinnor som vårdar sina män oftare gör det utan insatser från den offentliga omsorgen, jämfört med män som vårdar sin maka.
Studien i Jönköping visade att det anhörigstöd som efterfrågades inte skiljde sig nämnvärt mellan män och kvinnor – ett resultat som är viktigt att ta med sig inför framtida planering av ett individanpassat anhörigstöd. Det som främst önskades var just stöd med direkta insatser i hemmet, såsom städning, tvätt och inköp av mat. I övrigt visade det sig att det stöd som deltagarna efterfrågade i mångt och mycket liknade det stöd som redan fanns tillgängligt i kommunen.
Det skulle kunna antyda att det kanske inte är en utveckling av nya former av anhörigstöd som krävs, utan snarare utveckling av befintligt stöd, samt tydligare och mer lättillgänglig information om detsamma.
Ett intressant resultat från studien i Jönköping var det faktum att flertalet av deltagarna, i samtliga kategorier, också var aktiva i någon form av frivilligaktivitet eller volontärarbete. Männen var oftare aktiva i idrottsaktiviteter, och kvinnorna i olika kyrkliga föreningar eller volontärföreningar. Det var också vanligare att vara aktiv om man tillhörde den självständiga gruppen, men även personer ur de andra kategorierna var aktiva i en eller flera frivilligaktiviteter.
Det var också flera av de intervjuade som uppgav att de fann stöd i frivillig- och volontärarbetet och de ansåg också att de klarade sin vardag så bra just tack vare att de hade varit aktiva i till exempel föreningsliv. Det var här de kunde ventilera sina tankar och dagliga bekymmer och få stöd av olika slag.
Det som ibland uppfattades som bekymmersamt var att de flesta som var aktiva i de olika aktiviteterna också var äldre, och det var många som började få funktionsnedsättningar. Dessa resultat är egentligen bara ytterligare bevis på komplexiteten i givandet och emottagandet av stöd och hjälp.
Äldre personer kan således sällan kategoriseras in i en avgränsad grupp och de är sällan enbart givare eller mottagare av vård och omsorg. Våra äldre medborgare är snarast en resurs i samhället och för att stärka äldre personers livsvillkor och situation så bör det finnas en tydligare planering av hur äldre personer kan stöttas i den komplexa situation som de befinner sig i.