Detta har betydelse då hälsofrämjande insatser som syftar till att stärka resurser till hälsa – salutogen ansats – har visat sig mer framgångsrika än insatser som har fokuserat på risker för ohälsa – patogen ansats.
Den salutogena ansatsen har sitt ursprung i professorn i medicinsk sociologi Aaron Antonovskys resursorienterade hälsoteori – vilken fokuserar hälsans ursprung varvid begreppet hälsa ses som ett kontinuum (linje) mellan polerna hälsa och ohälsa.
Utgångspunkten är att en person alltid befinner sig någonstans längs detta kontinuum (se figur på nästa sida). Antonovsky var intresserad av mekanismen som förflyttar en person mot hälsa och fann att de som befann sig närmare hälsopolen hade en stark så kallad känsla av sammanhang, KASAM, ett förhållningssätt som uttrycker i vilken utsträckning en person finner tillvaron begriplig, hanterbar och meningsfull.
Enligt Antonovsky ställs vi alla dagligen inför utmaningar som skapar spänningstillstånd, stress, som vi måste hantera med hjälp av våra motståndsresurser. Dessa kan vara interna, externa, individuella, kollektiva, materiella eller immateriella – till exempel jagstyrka, pengar, socialt stöd. Så kallade specifika motståndsresurser är individuella och användbara under specifika omständigheter. Generella motståndsresurser används för att hantera flera olika stressorer och avgör vilka specifika motståndsresurser som finns tillgängliga.
Tillgång till användbara motståndsresurser gör utmaningen vi ska lösa begriplig och hanterbar och det uppfattas som meningsfullt att använda energi för att försöka lösa den. Lyckas detta skapas positiva livserfarenheter, vilket stärker KASAM och skapar rörelsen mot hälsa.
Motståndsbrister, som också kan vara specifika eller generella, består av samma typ av karaktäristika, men verkar i motsatt riktning och gör att utmaningarna förblir obegripliga, ohanterliga och att det förefaller meningslöst att ens försöka lösa dem. Detta skapar negativa livserfarenheter, försvagar KASAM och skapar rörelsen mot ohälsa (se figur).