Intressant i sammanhanget var att det huvudsakligen var manligt kodade arbeten som gavs som exempel på ”tunga jobb”, exempelvis att arbeta i skogen eller på byggen. Samtidigt var det bland de intervjuade framför allt kvinnor som hade erfarenheter av att ha slitit ut sig i tunga jobb inom vård och omsorg. Dessa erfarenheter beskrevs när kvinnorna berättade om sina liv, men de gavs inte som exempel på tunga jobb.
Ett annat argument som gavs mot höjd pensionsålder handlade om lokala förhållanden. De intervjuade bodde alla i mindre byar och samhällen på den norrländska landsbygden och framförde hur arbetstillfällen var en bristvara. De var alla väl medvetna om situationen med en åldrande och minskande befolkning, och med neddragningar av lokal service.
Ur det perspektivet framstod det som alltför egennyttigt att fortsätta jobba i hög ålder, eftersom det tänktes innebära att arbete togs från någon annan: ”Det är ju förjävligt om jag kan föda mig själv på pension [och ändå lönearbetar] och så går det nån arbetslös som hade kunnat ta mitt jobb va, som är 20, 25 år!”
Vi tolkade den här typen av formuleringar som solidaritet och som ett uttryck för lokala villkor som skiljer landsbygder från urbana regioner. Men vi såg det också som ett slags protest. Genom att beskriva hur höjd pensionsålder var ett hån mot hårt arbetande människor, eller hur den skulle slå orättvist mot de unga i Norrlands inland, försvarade de rätten till pension i ”skälig” ålder.
Vad kan vi lära oss av sådana här undersökningar? Flera studier har visat hur föreställningar om äldre, åldrande och pension går hand i hand med politiska vindar; om det anses politiskt och ekonomiskt viktigt att fler äldre stannar i arbetskraften, så kommer det att etableras diskurser som premierar aktiva äldre som är villiga att arbeta.
Omvänt kan sägas att om det finns starka diskurser som är kritiska mot en höjd pensionsålder, så kan det bli svårare att få igenom sådana reformer utan motstånd.
I våra studier tycks det som att informanternas lokalt förankrade uppfattningar backar upp tendensen att personer bosatta på landsbygden pensionerar sig tidigare än i städer. Förklaringarna till dessa mönster kan mycket väl handla om helt andra saker, som den typ av arbeten som finns tillgängliga i olika typer av regioner.
Men det var tydligt att lokala narrativ gav dessa skillnader mening på ett sätt som synliggjorde hur frågan om pensioneringstidpunkt var intimt relaterad inte bara till privata önskemål, omständigheter och behov, utan gjordes till en del av en berättelse om geografiska identiteter.