Våra resultat bekräftar, föga förvånande, att pensionärer med dålig hälsa rapporterar lägre livstillfredsställelse. Preliminära analyser visar dock att denna effekt till viss del kan kompenseras om man ändå tycker sig kunna påverka sin livssituation och upplever högre autonomi. På samma sätt verkar mer socialt stöd och en bättre upplevd kognitiv hälsa kunna kompensera för negativa effekter av dålig ekonomi.
Pensioneringens betydelse för vårt välbefinnande beror också på de förändringar den medför. Om pensioneringen innebär positiva förändringar i termer av att de sociala relationerna blir bättre, självkänslan ökar och den fysiska och kognitiva hälsan förbättras kommer den sannolikt också leda till ett ökat välbefinnande.
Om pensioneringen i stället medför en negativ påverkan på sociala relationer, självkänsla och fysisk och kognitiv hälsa riskerar den att få en negativ inverkan på välbefinnandet. På samma sätt kan man anta att pensioneringen inte har någon stor inverkan på välbefinnandet om den inte medför några drastiska förändringar i våra levnadsvanor.
Våra analyser visar också att välbefinnandet i sig är en viktig faktor för hur vi upplever pensionsövergången. Personer som rapporterar högt välbefinnande har en mer positiv syn på sitt liv och sin tillvaro efter pensioneringen.
De med högre livstillfredsställelse rapporterar i större utsträckning mer autonomi, bättre självkänsla, förbättrad fysisk och kognitiv hälsa samt ökad tillfredsställelse med den ekonomiska situationen efter att de gått i pension. Detta resultat belyser betydelsen av välbefinnandet för hur vi ser på våra förutsättningar att trivas med livet som pensionär.
Även personligheten spelar roll för hur pensioneringen påverkar oss. Resultaten visar att personer som kännetecknas av hög emotionell instabilitet i kombination med låg grad av personlighetsdragen extraversion, öppenhet, vänlighet och samvetsgrannhet är särskilt utsatta.
Denna personlighetsprofil visar ett klart samband med en negativ förändring i livstillfredsställelse året efter att man gått i pension. Detta antyder att personligheten har en direkt inverkan på anpassningsprocessen genom att den påverkar hur vi ser på vår tillvaro och våra möjligheter i samband med pensioneringen.