Det är vanligt att återgå i arbete efter pensionering. När den första semesterkänslan har gått över kan många längta tillbaka till det strukturerade liv de hade, säger disputerade forskaren i gerontologi, epidemiologi och sociologi Loretta Platts vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm.
Loretta Platts, forskaren i gerontologi, epidemiologi och sociologi Loretta Platts vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm. Foto: Stockholms universitet.
För ett år sedan gjorde hon en studie om fenomenet i hemlandet Storbritannien, som visar att var fjärde brittisk pensionär avpensionerar sig, de flesta inom fem år. Vanligast är det bland män, välutbildade och friska personer samt bland dem med huslån och vars partner fortfarande förvärvsarbetar.
– Man vill inte avpensionera sig enbart av ekonomiska skäl, utan för att må bättre och kanske för att pensionärslivet inte blev som man tänkt sig. Troligen hade vissa egentligen velat fortsätta jobba på sin gamla arbetsplats men inte fått det.
Att som pensionär lyckas skaffa ett nytt jobb är lättare för den som är välutbildad. Slutsatsen i den brittiska studien är att avpensionering är vanligare bland dem som redan har det ganska bra och riskerar att förvärra den ekonomiska ojämlikheten bland äldre.
Att avpensionering är ett livsstilsval snarare än ett ekonomiskt val menar även forskaren i nationalekonomi Jan Pettersson vid Uppsala universitet. I en studie fann han att avpensioneringen varierar mellan 6 och 14 procent. Om äldre människor som kan och vill arbeta också hittar ett jobb så kan avpensioneringen bidra till att höja välfärden, enligt Jan Pettersson.
– Därför behöver vi se mer flexibelt på pensioneringen, som något som inte är permanent, som inte markerar ett slut på yrkeslivet, säger Loretta Platts.
– På samma sätt som det i dag pratas om hur människor ska fås att stanna kvar i ett hållbart arbetsliv, bör vi prata om hur pensionärerna ska fås att komma tillbaka. Här är det ett problem att man inte kan pausa tjänstepensionen precis som man kan göra med den allmänna pensionen.