Om vi nu förutsätter att man faktiskt kan jobba fram till pensionsåldern och då också har en anställning. Vad är det egentligen som gäller ifall man vill fortsätta ytterligare en tid? Ja, då är det anställningsskyddslagens (las) regel om ofrivillig pensionering, den så kallade 67-årsregeln, som vi har att förhålla oss till – en regel om att man kan tvingas lämna sin anställning vid en viss ålder.
Här gäller alltså redan i dag en högre ålder än 65, men i samband med att en anställd i tillsvidareanställning fyller 67 år har arbetsgivaren rätt att avsluta anställningen bara just därför. Normala krav på saklig grund för uppsägning gäller alltså inte. Och skulle arbetsgivaren inte använda sig av denna möjlighet att avsluta anställningen vid 67 så är anställningsskyddet därefter försvagat. Uppsägningstiden är bara en månad och man har inte längre skydd i regler om turordning och företrädesrätt till återanställning vid arbetsbrist.
Finns det då inte förbud mot åldersdiskriminering tänker du kanske. Jo, men till skillnad från vad som brukar gälla för diskrimineringsförbud (på grund av kön, etnicitet, religion, funktionsnedsättning eller sexuell läggning) så kan direkt åldersdiskriminering också fortsatt rättfärdigas under vissa omständigheter.
Skyddet mot åldersdiskriminering är alltså svagare utformat än när det gäller andra grupper. Dessa regler hittar du i den svenska diskrimineringslagen och – i bakgrunden – i ett EU-direktiv som förbjuder diskriminering i arbetslivet.