Hartford aging index är ett verktyg som syftar till att kunna hjälpa länder att utveckla politiska reformer för att möta de utmaningar och möjligheter som en snabbt åldrande befolkning ger. Indexets bedömning av ett samhälles åldrandeberedskap baseras på fem indikatorer: trygghet/säkerhet (sociala trygghetssystem och fysisk säkerhet), produktivitet och engagemang i arbetskraften, välbefinnande, sammanhållning (mellan generationer, social anknytning) och jämlikhet (som mäter klyftor i välbefinnande och ekonomisk trygghet). För varje indikator bedöms ekonomiska, hälso- och sociala åtgärder. Därför beaktas hälsa inom varje indikator och är särskilt starkt viktad under ’välbefinnande’.
Indexet introducerades för första gången vid IAGG:s världskongress i San Fransisco 2017 och jämför USA och Japan med ett antal europeiska länder. Data kommer främst från amerikanska Health and retirement study, HRS, Survey of health, ageing and retirement in Europe, Share, och Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD. Uppbyggnaden av Hartford aging index tillåter också mätning av ett lands utveckling inom de olika indikatorområdena.
I den aktuella, totala sammanvägningen av indexet som John Rowe presenterade vid sin välbesökta föreläsning på IAGG-ER-konferensen toppade Norge listan med Sverige som tvåa, följt av USA, Nederländerna och Japan. Mot bakgrund av vårt lands relativa välstånd och generellt välutbyggda sociala trygghetssystem ger Sveriges höga placering måhända inte anledning att höja på ögonbrynen, men i en djupare analys av de olika indikatorerna finns ändå utrymme för förbättring.
– Sett över de fem stora områdena är Sverige naturligtvis bland de bästa i den grupp av länder som vi studerar. Men ett område där Sverige inte gör särskilt bra ifrån sig är sammanhållning – det vill säga förhållandet mellan familjegenerationer till varandra, som traditionellt har utgjort det sociala säkerhetsnätet, och förhållandet mellan olika åldersgrupper. Det verkar finnas mer spänning mellan äldre och medelålders personer, en slags kamp om begränsade resurser. Medelålders människor tycker att de äldre får för mycket, och de äldre upplever att de inte får sin rättvisa andel. Vissa länder verkar ha löst den spänningen bättre än andra. Det är ett område där Sverige inte gör hemskt dåligt ifrån sig, men landet klarar sig verkligen inte så bra som det gör i de andra delarna av vårt index, till exempel när det gäller produktivitet, ekonomisk trygghet och livslängd.