Att arbeta inom vård och omsorg är att arbeta med människor i utsatta situationer. För den som arbetar med äldre blir det ofta en utmaning att inte bara hantera sina arbetsuppgifter, utan också hinna med att bemöta ensamhet och oro.
I sin doktorsavhandling har Malin Sundström studerat hur personal hanterar existentiell ensamhet hos äldre. De berättar att det är viktigt för dem att kunna möta den här ensamheten. De flesta har ju sökt sig till vård och omsorg för att arbeta med människor, och samtalen skapar mening även för dem. Samtidigt är det en svår uppgift. Det kan vara svårt att stanna upp då man måste hinna med vissa uppgifter. Men det handlar också om att våga.
– Det är utmanande att möta existentiell ensamhet och det påverkar personalen, både professionellt och personligen. Det var inte alla som hade förmågan att stanna upp. De som gjorde det visade på nyfikenhet, mod och en förmåga att reflektera och byta perspektiv. Det var häftigt att inse hur mycket som faktiskt krävs för ett sådant möte, säger Malin Sundström.
Personalen beskriver både osäkerhet och frustration i mötet med de äldre. Ibland är det svårt att föra ett samtal, när den äldres kropp blir en begränsning eller om de har kognitiv svikt. Ibland är det också svårt att veta om någon faktiskt vill prata om sin ensamhet.
– Frustrationen kan också handla om att vissa äldre söker mycket kontakt, och då känner man som personal att man hinner inte, man mäktar inte med.
I avhandlingens fokusgruppsintervjuer berättar personal från hemvård och särskilt boende, sjukhus, specialiserad palliativ vård, primärvård och ambulanssjukvård om sitt arbete. Så gott som alla berörda professioner ingick i intervjuerna – undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, biståndshandläggare och kuratorer. Dessutom gjorde Malin Sundström en studie med volontärer från olika frivilligorganisationer.
– De hade en annan möjlighet att närma sig. De var till exempel inte lika begränsade i tid. Det var också som att när man inte har har det professionella ansvaret, som kan vara lite tungt, så vågade man gå lite närmare. Många började också som volontärer när de var pensionärer och hade mer livserfarenhet. Och att göra något meningsfullt och möta andra människor kan även lindra den egna ensamheten.
Är det till och med så att man som anställd kan uppleva det som lite oprofessionellt att prata om existentiell ensamhet?
– Ja alltså, man kan känna att man ska hålla en viss distans. Så det verkar som om det professionella ansvaret ibland ger en distans som blir ett hinder för de här mötena.