Äldre kvinna räknar sina pengar
Foto: Mostphotos

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut

En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser forskare.

Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. Man kan välja att den betalas ut under hela livet eller en kortare tid, exempelvis 5, 10, 15 eller 20 år.

Nu visar en rapport av forskare från Jönköping university att fyra av tio 65-åringar väljer att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Var femte tjänstepension planeras att tas ut över fem år och ungefär lika många över tio års tid. 

– Många väljer korta uttagstider av goda skäl, men det är oroande att de flesta pensionärer väljer bort den ekonomiska trygghet som livsvariga uttag ger ifall de skulle leva längre än väntat, säger forskaren Johannes Hagen vid Jönköping university i ett pressmeddelande. 

Han har tillsammans med kollegan Andrea Schneider kartlagt användningen av tjänsten Uttagsplaneraren. Resultaten visar att fyra av tio 65-åringar har använt verktyget. Det är vanligare att personer med högre utbildning och inkomst söker sig till tjänsten, än de med låg utbildning och inkomst. 

Användandet av planeringsverktyget är dessutom kopplat till längre arbetsliv och senare uttagsålder.

– Vår rapport ger unika insikter om hur dagens äldre planerar för sin pension. Vi får också kunskap om vilka grupper som är mer eller mindre benägna att använda digitala pensionsverktyg som Uttagsplaneraren. Vi hoppas att minPensions tjänster kan hjälpa fler att fatta informerade beslut som de är nöjda med i längden, säger Johannes Hagen.

Fakta
Uttagsplaneraren och rapporten

Den digitala tjänsten Uttagsplaneraren lanserades för fem år sedan som ett stöd för den som vill planera sina pensionsuttag. Verktyget är framtaget av minPension, som är ett oberoende samarbete mellan staten och pensionsbolagen. Med Uttagsplaneraren kan användare testa olika sätt att ta ut sina pensioner på och se sin pension över tid, både före och efter skatt. 

Rapporten bygger på data från minPension och Statistiska centralbyrån på personer över 55 år. Läs rapporten: Johannes Hagen och Andrea Schneider (2025). Hur ser svenskarnas pensionsplaner ut?

Relaterat

Ekonomisk stress tidigare i livet påverkar äldres hälsa

Ekonomisk utsatthet i barndomen ökar risken för att drabbas av ångest och depression senare i livet. Det visar en ny studie från Jönköping…

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Fler nyheter

Tuber med urinprov

Urinprov kan skvallra om tidig prostatacancer

Ett enkelt urinprov kan vara en nyckel till att diagnostisera prostatacancer i ett tidigt skede i framtiden. Det visar forskning från Karolinska institutet…

Ökade ojämlikheter i äldres covid-19-skydd

Det finns både regionala och socioekonomiska skillnader i äldre personers vaccinskydd mot covid-19 i Sverige. Det visar ny svensk forskning.

Äldre man äter ensam på en hamburgerrestaurang

Äta ensam kan ge sämre matrutiner

Äldre personer som äter ensamma köper mer färdigköpt mat och äter färre antal måltider per dag än de som äter tillsammans med andra.…