Äldre kvinna räknar sina pengar
Foto: Mostphotos

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut

En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser forskare.

Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. Man kan välja att den betalas ut under hela livet eller en kortare tid, exempelvis 5, 10, 15 eller 20 år.

Nu visar en rapport av forskare från Jönköping university att fyra av tio 65-åringar väljer att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Var femte tjänstepension planeras att tas ut över fem år och ungefär lika många över tio års tid. 

– Många väljer korta uttagstider av goda skäl, men det är oroande att de flesta pensionärer väljer bort den ekonomiska trygghet som livsvariga uttag ger ifall de skulle leva längre än väntat, säger forskaren Johannes Hagen vid Jönköping university i ett pressmeddelande. 

Han har tillsammans med kollegan Andrea Schneider kartlagt användningen av tjänsten Uttagsplaneraren. Resultaten visar att fyra av tio 65-åringar har använt verktyget. Det är vanligare att personer med högre utbildning och inkomst söker sig till tjänsten, än de med låg utbildning och inkomst. 

Användandet av planeringsverktyget är dessutom kopplat till längre arbetsliv och senare uttagsålder.

– Vår rapport ger unika insikter om hur dagens äldre planerar för sin pension. Vi får också kunskap om vilka grupper som är mer eller mindre benägna att använda digitala pensionsverktyg som Uttagsplaneraren. Vi hoppas att minPensions tjänster kan hjälpa fler att fatta informerade beslut som de är nöjda med i längden, säger Johannes Hagen.

Fakta
Uttagsplaneraren och rapporten

Den digitala tjänsten Uttagsplaneraren lanserades för fem år sedan som ett stöd för den som vill planera sina pensionsuttag. Verktyget är framtaget av minPension, som är ett oberoende samarbete mellan staten och pensionsbolagen. Med Uttagsplaneraren kan användare testa olika sätt att ta ut sina pensioner på och se sin pension över tid, både före och efter skatt. 

Rapporten bygger på data från minPension och Statistiska centralbyrån på personer över 55 år. Läs rapporten: Johannes Hagen och Andrea Schneider (2025). Hur ser svenskarnas pensionsplaner ut?

Relaterat

”Inte världsrekord i ensamhet”

Ensamheten bland äldre har inte ökat i närtid, utan förekom också förr, skriver forskarna Gerdt Sundström och Maria Ángeles Tortosa i en kommentar.…

Så upplever äldre sin sömn

Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

Fler nyheter

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…