AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken kan bidra till tidigare vårdinsatser.

Nu ska AI hjälpa forskare att upptäcka tidiga hälsoproblem hos äldre. Data ska samlas in i realtid hemma hos studiens deltagare, genom bärbar teknik. Förhoppningen är att få signaler på olika hälsoproblem i god tid, för att kunna sätta in vårdinsatser tidigare och minska allvarliga konsekvenser av olika sjukdomar.

– Att identifiera hälsosvikt i ett tidigt skede leder ofta till mer effektiva och mindre ingripande behandlingar, vilket kan ha stor positiv inverkan på äldres livskvalitet, säger Hanife Rexhepi, lektor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde och den som leder högskolans del av arbetet, i ett pressmeddelande.

I forskningsprojektet, som är tvärvetenskapligt, deltar forskare från Sverige, Norge och Spanien. Högskolan i Skövde ansvarar för att ta AI-lösningen i bruk och få in den i vårdpersonalens arbetsflöden, och ta fram rekommendationer för hur den kan användas.

Aslak Steinsbekk är professor i beteendevetenskap inom medicin vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, och leder forskningsprojektet. Forskarna i projektet kommer även att undersöka hur kulturella, praktiska och organisatoriska skillnader mellan länder kan påverka införandet, förklarar han.

– Att införa sådana AI-lösningar är komplext eftersom datakvaliteten och tillgången till data varierar mellan regioner, vårdnivåer och länder. Därför behövs kunskap om de bästa lösningarna för att kunna skapa riktlinjer som hjälper vården i hela Europa att använda AI på ett effektivt sätt, säger Aslak Steinsbekk.

Målet med projektet är, utöver hälsovinster för äldre, även samhällsvinster genom mindre behov av akutsjukvård och sjukhusinläggningar.

Fakta
Om projektet

Relaterat

Åldrandet in på bara kroppen

I en äldredräkt får studenter och besökare känna på åldrandets sjukdomar. Övningen vid Högskolan i Skövde kan ge förståelse som förbättrar arbetssättet med…

Hälsoinformation – en utmaning för äldre

Äldre personer behöver få mer lättillgänglig information om hälsofrågor. ­Det kan personal inom vård och omsorg bidra med på bättre sätt. Ny forskning…

Porträttbild på Jan Guillou

Äldre hjältar intar scenen

Jan Guillous deckarserie med äldre huvudpersoner är en del av en större trend. Recensenten Karin Lövgren sätter dem i ett sammanhang i det…

Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25

1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…

Två äldre kvinnor promenerar hand i hand

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan

Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar

På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande…