ÄiC-podden avsnitt 25: Kommunikation vid demens

Vi bjöd in experten Lars-Christer Hydén för att samtala om hur demens påverkar en persons förmåga att kommunicera med andra. Han berättar om hur de som själva börjat märka av sin diagnos upplever problem samt ger goda råd till anhöriga och personal inom äldreomsorgen för att underlätta samtal.

Hur påverkar demens en persons förmåga att kommunicera med andra? Det är ämnet för ett nytt avsnitt av Äldre i Centrum-podden.

Vi samtalar med Lars-Christer Hydén, professor emeritus i socialpsykologi vid Linköpings universitet.

– När man väl har kommit på vad man ska säga då har alla andra rusat iväg till ett annat ämne. Då backar de ur och blir tysta, berättar Lars-Christer Christer Hydén. Han har länge forskat om hur personer med demens kommunicerar, och vad bland annat anhöriga och personal inom äldreomsorgen behöver tänka på när de pratar med personer som har någon form av kognitiv svikt.

Äldre i Centrum-podden avsnitt 25: Kommunikation vid demens

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.

Relaterat

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…