ÄiC-podden avsnitt 25: Kommunikation vid demens

Vi bjöd in experten Lars-Christer Hydén för att samtala om hur demens påverkar en persons förmåga att kommunicera med andra. Han berättar om hur de som själva börjat märka av sin diagnos upplever problem samt ger goda råd till anhöriga och personal inom äldreomsorgen för att underlätta samtal.

Hur påverkar demens en persons förmåga att kommunicera med andra? Det är ämnet för ett nytt avsnitt av Äldre i Centrum-podden.

Vi samtalar med Lars-Christer Hydén, professor emeritus i socialpsykologi vid Linköpings universitet.

– När man väl har kommit på vad man ska säga då har alla andra rusat iväg till ett annat ämne. Då backar de ur och blir tysta, berättar Lars-Christer Christer Hydén. Han har länge forskat om hur personer med demens kommunicerar, och vad bland annat anhöriga och personal inom äldreomsorgen behöver tänka på när de pratar med personer som har någon form av kognitiv svikt.

Äldre i Centrum-podden avsnitt 25: Kommunikation vid demens

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud eller Spotify – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.

Relaterat

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Samlevnad och hjärnhälsa

Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken…

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Fler nyheter

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…