Foto: Yanan Li

Äldre i Centrum #1/22: Gammal i ett nytt land

Årets första nummer bjuder bland annat på ett angeläget tema om åldrande invandrare, ett kramvänligt reportage om robotdjur och ett porträtt på en av Sveriges största forskningsmiljöer: AgeCap. Dessutom en varning för omsorgsoptimism.

Äldre invandrare är ett forskningsområde som i sin linda arbetade utifrån en kartläggande ambition. Detta ledde till en homogeniserande bild av äldre invandrare. I detta tema tar forskare upp förklaringar på frågor som rör utanförskap, sårbarhet och annorlundahet utifrån en kombination av faktorer som hälsa, ekonomi och strukturell ojämlikhet.

I numret kan du också läsa och lära om forskningsmiljön AgeCap på Göteborgs universitet som har ett särskilt fokus på begreppet kapabilitet. I praktiken-reportaget belyser de trendiga robotdjuren som används flitigt inom äldreomsorgen i dag, bland annat på Strandvägens äldreboende i Motala kommun. 

Den välrenommerade professorn Lars Nyberg berättar om vad som lockade honom att forska om den åldrande hjärnan – och vad som behöver ändras för att äldre ska kunna arbeta längre. 

Per Gunnar Edebalk vid Lunds universitet varnar för omsorgsoptimism i framtiden med hänsyn till risken för fortsatta neddragningar och besparingar inom äldreomsorgen.

Utöver detta har vi även två matiga Spotlight-artiklar som lyfter fram behovet av personcentrerad teamsamverkan och betydelsen av dokumentation inom äldreomsorgen. 

Tre bokanmälningar och två matiga listor för den som vill uppdatera sig kring de senaste avhandlingarna om äldre och åldrande, eller kanske vill ha en bok att läsa på kvällarna.

Läs hela #1/22.

Relaterat

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…

Fler nyheter

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…

Så kan järnnivån påverka hjärnan

Tack vare de senaste framstegen inom hjärnavbildningsteknik kan forskare nu se hur järnnivån påverkar hjärnans funktion. Nu visar en ny avhandling från Karolinska…

Två äldre kvinnor går tillsammans på en grusgångväg vid flera faluröda hus, Färgaregården i Norrköping.

Ny uppsökande strategi för att nå ensamma i Norrköping

Med projektet Limpan ville Norrköpings kommun bryta isoleringen hos ensamma äldre personer. Nu publicerar FoU Centrum en rapport som beskriver och utvärderar den…