”Cancer angår oss alla”
Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också…
Äldre invandrare är ett forskningsområde som i sin linda arbetade utifrån en kartläggande ambition. Detta ledde till en homogeniserande bild av äldre invandrare. I detta tema tar forskare upp förklaringar på frågor som rör utanförskap, sårbarhet och annorlundahet utifrån en kombination av faktorer som hälsa, ekonomi och strukturell ojämlikhet.
I numret kan du också läsa och lära om forskningsmiljön AgeCap på Göteborgs universitet som har ett särskilt fokus på begreppet kapabilitet. I praktiken-reportaget belyser de trendiga robotdjuren som används flitigt inom äldreomsorgen i dag, bland annat på Strandvägens äldreboende i Motala kommun.
Den välrenommerade professorn Lars Nyberg berättar om vad som lockade honom att forska om den åldrande hjärnan – och vad som behöver ändras för att äldre ska kunna arbeta längre.
Per Gunnar Edebalk vid Lunds universitet varnar för omsorgsoptimism i framtiden med hänsyn till risken för fortsatta neddragningar och besparingar inom äldreomsorgen.
Utöver detta har vi även två matiga Spotlight-artiklar som lyfter fram behovet av personcentrerad teamsamverkan och betydelsen av dokumentation inom äldreomsorgen.
Tre bokanmälningar och två matiga listor för den som vill uppdatera sig kring de senaste avhandlingarna om äldre och åldrande, eller kanske vill ha en bok att läsa på kvällarna.
Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också…
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid…
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.