Folkhälsomyndigheten (2020). Konsekvenser av covid-19-pandemin. Oro för att inte få vård under covid-19-pandemin – särskilt bland äldre.
Socialstyrelsen (2020). Analys och utveckling av områden som påverkats av covid-19.
I Folkhälsomyndighetens fortlöpande arbete med Hälsorapport skickade man ut en enkät i maj. Fokus låg på livet under coronapandemin. Resutatet visar att var femte svarande hade avbokat sin vård eller tandvård.
De tillfrågade var mellan 16 och 84 år. Varannan person var orolig för att inte få vård på grund av pandemin. Bland 70-84-åringarna var oron störst, 59 procent. Där hade också 30 procent undvikit att söka vård. Framför allt handlade det om rutinbesök, och personerna i åldersgruppen svarade att orsaken var deras ålder och sjukvårdens belastning.
– Både oro och färre vårdbesök kan påverka folkhälsan negativt, särskilt ur ett jämlikhetsperspektiv. Därför bör i synnerhet äldre personer uppmuntras att söka vård vid behov och inte ställa in planerade besök utan att först diskutera saken med hälso- och sjukvården, säger Karin Guldbrandsson, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande på myndighetens webbsajt.
Samtidigt konstaterar Socialstyrelsen i en analys att besöken hos tandvården minskade kraftigt, speciellt bland personer över 70 år. Även screening för cancer har minskat.
Folkhälsomyndigheten (2020). Konsekvenser av covid-19-pandemin. Oro för att inte få vård under covid-19-pandemin – särskilt bland äldre.
Socialstyrelsen (2020). Analys och utveckling av områden som påverkats av covid-19.
Det blir allt vanligare att digitala verktyg ingår i olika delar av vården. Nu ska ett nystartat europeiskt projekt förbättra vården för äldre genom att göra användningen av digitala verktyg lättare.
Var tionde person över 75 år uppger att ensamhet påverkar deras mående negativt. Det visar en avhandling från Lunds universitet som även pekar på att ensamhet kan kopplas till sömnsvårigheter och ökad läkemedelsanvändning.
Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.
Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på väntade kostnader för framtida vård- och omsorg för gruppen.