Äldre oroliga att inte få vård under pandemin

Många är oroliga för att inte få vård på grund av pandemin. Det visar en undersökning från Folkhälsomyndigheten. Allra mest oroliga var personer mellan 70 och 84 år.

I Folkhälsomyndighetens fortlöpande arbete med Hälsorapport skickade man ut en enkät i maj. Fokus låg på livet under coronapandemin. Resutatet visar att var femte svarande hade avbokat sin vård eller tandvård.

De tillfrågade var mellan 16 och 84 år. Varannan person var orolig för att inte få vård på grund av pandemin. Bland 70-84-åringarna var oron störst, 59 procent. Där hade också 30 procent undvikit att söka vård. Framför allt handlade det om rutinbesök, och personerna i åldersgruppen svarade att orsaken var deras ålder och sjukvårdens belastning.

– Både oro och färre vårdbesök kan påverka folkhälsan negativt, särskilt ur ett jämlikhetsperspektiv. Därför bör i synnerhet äldre personer uppmuntras att söka vård vid behov och inte ställa in planerade besök utan att först diskutera saken med hälso- och sjukvården, säger Karin Guldbrandsson, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande på myndighetens webbsajt.

Samtidigt konstaterar Socialstyrelsen i en analys att besöken hos tandvården minskade kraftigt, speciellt bland personer över 70 år. Även screening för cancer har minskat.

Relaterat

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp bättre, enligt forskare i Lund. De har kartlagt drygt tjugo boenden.

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de försvinner. Förhoppningen är att resultaten kan leda till ett mer effektivt och säkrare sökningsarbete.

Fler nyheter

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas bli 90 år.

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en undersökning som Skövde kommun och Högskolan i Skövde har gjort.