Volontärarbete kan vara en bit på vägen att bryta äldres ensamhet, enligt en ny rapport. Foto: Unsplash

Äldres volontärarbete kan hjälpa till att bryta ensamhet

En ny rapport från Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum visar att 40 procent av Stockholms äldre besväras av ensamhet. Samtidigt kan var femte äldre tänka sig volontärarbeta. – Det stora intresset för frivilligarbete kan vara en viktig resurs för att bryta äldres ensamhet, säger Lars Sonde, utredare på Äldrecentrum och författare till rapporten.

Lars Sonde, utredare på Äldrecentrum. Foto: Yanan Li

2019 skickades en enkät ut till Stockholms äldre där de fick svara på frågor om hur de upplever att det är att åldras i staden. Nu har nya analyser gjorts på svaren och blivit till en ny rapport med tre fokusområden: Ensamhet, internetanvändning och volontärarbete.

Resultaten visar att 40 procent av Stockholms äldre besväras av ensamhet. 24 procent besvärades någon gång i månaden, medan sex procent gjorde det dagligen.

– Att känna sig ensam är något som oftast är kopplat till hög ålder och dålig självskattad hälsa. Vi har också sett att många, ungefär var femte person, vill ha hjälp med att bryta sin ensamhet, säger Lars Sonde.

Även internetanvändningen verkar vara kopplad till åldern. Nio av tio mellan 65–79 år använder internet, men bara varannan över 80 år. Att bara hälften av de allra äldsta använder internet innebär en risk för ett digitalt utanförskap med tanke på det digitala samhälle vi har i dag, säger Lars Sonde. Ungefär en femtedel ville ha hjälp med att använda internet.

En potentiell lösning på ensamhet och digitalt utanförskap kan ligga i volontärverksamheter. I dag är 14 procent av de som svarade på enkäten aktiva volontärer och 18 procent sa att de kunde tänka sig att vara engagerade. Men många av dem är osäkra på hur de ska göra.

– Det finns ett rikt utbud av volontärverksamheter i Stockholm, men det återstår ett arbete för att komma i kontakt med dem som vill engagera sig. På stadsdelsnivå behöver man identifiera dessa grupper och utveckla arbetet med uppsökande verksamhet, säger Lars Sonde och fortsätter:

– Vi har sett att många vill ha hjälp med att bryta sin ensamhet och många vill ha hjälp med internet, samtidigt som det finns en stor resurs i gruppen äldre som vill engagera sig i volontärarbete och hjälpa andra. Det borde samhället utnyttja.

Fakta
RAPPORTEN

Rapporten, Ensamhet, volontärarbete och internetanvändning bland äldre stockholmare, är en del i Stockholms stads arbete i det globala utvecklingsnätverket Age-friendly cities and communities som lanserats av Världshälsoorganisationen WHO.

2020 släppte Äldrecentrum den första rapporten, Stockholm – Äldrevänlig stad. Baslinjemätning 2019, och nu har det alltså kommit fördjupade analyser.

Båda rapporterna baseras på en enkät som besvarades av nästan 2 500 äldre personer i Stockholm. Enkätundersökningen gjordes under 2019, innan coronapandemin hade brutit ut.

Relaterat

Kära dagbok …

”Cancer angår oss alla”

Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också…

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Fler nyheter

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…