Foto: Unsplash

Ensidig bild av äldre i sociala medier

Friska, aktiva och sociala. Så porträtteras oftast äldre personer i en svensk kommuns sociala medier. Trots att det är en positiv bild är den också ensidig, något som kan leda till stereotyper om äldre. Det visar en avhandling från Linköpings universitet.

Budskap på sociala medier påverkar hur vi uppfattar världen. Medieföretag och statliga eller kommunala organisationer har en särskilt stor maktposition och därmed inflytande när de förmedlar budskap. 

En doktorsavhandling från Linköpings universitet har studerat hur en svensk kommun och dess olika verksamheter porträtterar äldre personer på Facebook. Resultaten visar att äldre i hög grad gestaltas ur en positiv synvinkel som aktiva, sociala och friska. 

Det går i linje med vad tidigare forskning har visat. Det finns en utbredd bild av det så kallade “lyckade” åldrandet som har uppstått som en reaktion mot en annars negativ bild av äldre och hur det är att åldras, säger Wenqian Xu som har skrivit avhandlingen. 

Men enligt honom kan ensidiga representationer, positiva som negativa, leda till ålderism. 

– Vi alla åldras, men på olika sätt. Precis som att alla äldre inte är sjuka så är inte heller alla friska, aktiva och sociala. Att ge en sådan bild leder till att vi utgår från och förväntar oss att alla äldre är friska och kapabla att utföra vissa aktiviteter. Det sätter en press att leva upp till ett mål som inte alla kan nå, säger han i ett pressmeddelande. 

Ett sätt att förebygga ålderism på skulle vara att skapa innehåll tillsammans med en mångfald av äldre och att öka kunskapen om ålderism hos de som producerar innehåll. Det behövs också mer forskning på området.

– Vi behöver veta mer om hur mottagaren förstår och tar emot budskapet i sociala medier och hur genus, sexualitet och funktionsvariationer spelar in i åldrandeprocessen och ålderism, säger Wenqian Xu.

Ladda ner avhandlingen

Wenqian Xu (2021). Ageism in the media: Online representations of older people. Linköpings universitet.

Relaterat

AI:s inverkan på ålderismen

Maria Edström: Vad kommer artificiell intelligens göra med mediebilden av äldre? Och vad gör mediebilden av äldre med AI? Det är inga oviktiga…

Ålderism – en fara för folkhälsan

Som huvudtalare för NKG 2024, berättar Vânia de la Fuente-Núñez om varför kampen mot ålderism inte enbart handlar om att förbättra levnadsvillkoren för…

Börja agera för allas bästa

Chefredaktör Lotta Segelberg introducerar den nordiska gerontologiska konferensen om att åldras i en värld i ständig förändring som är denna tidnings tema, och…

Fler nyheter

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…