Wenqian Xu (2021). Ageism in the media: Online representations of older people. Linköpings universitet.
Ensidig bild av äldre i sociala medier
Budskap på sociala medier påverkar hur vi uppfattar världen. Medieföretag och statliga eller kommunala organisationer har en särskilt stor maktposition och därmed inflytande när de förmedlar budskap.
En doktorsavhandling från Linköpings universitet har studerat hur en svensk kommun och dess olika verksamheter porträtterar äldre personer på Facebook. Resultaten visar att äldre i hög grad gestaltas ur en positiv synvinkel som aktiva, sociala och friska.
Det går i linje med vad tidigare forskning har visat. Det finns en utbredd bild av det så kallade “lyckade” åldrandet som har uppstått som en reaktion mot en annars negativ bild av äldre och hur det är att åldras, säger Wenqian Xu som har skrivit avhandlingen.
Men enligt honom kan ensidiga representationer, positiva som negativa, leda till ålderism.
– Vi alla åldras, men på olika sätt. Precis som att alla äldre inte är sjuka så är inte heller alla friska, aktiva och sociala. Att ge en sådan bild leder till att vi utgår från och förväntar oss att alla äldre är friska och kapabla att utföra vissa aktiviteter. Det sätter en press att leva upp till ett mål som inte alla kan nå, säger han i ett pressmeddelande.
Ett sätt att förebygga ålderism på skulle vara att skapa innehåll tillsammans med en mångfald av äldre och att öka kunskapen om ålderism hos de som producerar innehåll. Det behövs också mer forskning på området.
– Vi behöver veta mer om hur mottagaren förstår och tar emot budskapet i sociala medier och hur genus, sexualitet och funktionsvariationer spelar in i åldrandeprocessen och ålderism, säger Wenqian Xu.
Relaterat
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Han har full koll på pensionsåldern
Mikael Stattin har studerat pensionsåldern under hela sin forskarkarriär. Han tycker att arbetslivet behöver bli mer flexibelt och anpassat till äldre. Själv jobbar…
Fler nyheter
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…