Socialstyrelsen (2023). Kartläggning och analys av förskrivningen av antidepressiva läkemedel till personer 65 år och äldre.
Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression
Socialstyrelsens kartläggning och analys under perioden åren 2006–2022 visar att allt fler äldre använder antidepressiva läkemedel. Under dessa år ökade användningen med 23 procent och det är främst kvinnor som tar läkemedel mot ångest och depression och som blir diagnostiserade. Kvinnor över 65 år har 70 procent högre förbrukning än män.
– Det finns dock mycket som tyder på att det är en underdiagnostisering av depression hos män. En förklaring till det kan vara att det är svårare att upptäcka depression hos män, men också att män är mindre benägna att söka hjälp för sådana problem, säger Johan Fastbom, projektledare för kartläggningen, i en nyhet från Socialstyrelsen.
När äldre får hjälp från hemtjänst eller flyttar till ett särskilt boende ökar förskrivningen av antidepressiva medel visar kartläggningen. Det kan bero på att det är en stor omställning att inte längre vara självständig, vilket kan påverka den psykiska hälsan och leda till ökad risk för depression, ångest och sömnsvårigheter. Och medicinerna mot depression kan även hjälpa mot sömnproblem, vilket många äldre lider av.
– Men det kan också vara så att bakomliggande förändringar i hälsotillstånd eller funktionsförmåga också medför att den äldre kommer i kontakt med sjukvården där behovet av behandling med antidepressiva uppmärksammas, säger Johan Fastbom.
Det finns vissa regionala skillnader som Socialstyrelsen ska undersöka vad de beror på. Region Kronoberg sticker ut som den region som förskriver mest antidepressiva medel till äldre, och Region Gotland står för den största ökningen sedan 2006.
Enligt Socialstyrelsen kommer förskrivning av läkemedel mot depression att öka under kommande år, eftersom allt fler lever längre.
Relaterat
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Fler nyheter
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…
Insatser mot ensamhet bland äldre personer
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…