Foto: Pixaby

Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression

Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade med ångest och depression, men mörkertalet bland männen kan vara stort.

Socialstyrelsens kartläggning och analys under perioden åren 2006–2022 visar att allt fler äldre använder antidepressiva läkemedel. Under dessa år ökade användningen med 23 procent och det är främst kvinnor som tar läkemedel mot ångest och depression och som blir diagnostiserade. Kvinnor över 65 år har 70 procent högre förbrukning än män.

– Det finns dock mycket som tyder på att det är en underdiagnostisering av depression hos män. En förklaring till det kan vara att det är svårare att upptäcka depression hos män, men också att män är mindre benägna att söka hjälp för sådana problem, säger Johan Fastbom, projektledare för kartläggningen, i en nyhet från Socialstyrelsen.

När äldre får hjälp från hemtjänst eller flyttar till ett särskilt boende ökar förskrivningen av antidepressiva medel visar kartläggningen. Det kan bero på att det är en stor omställning att inte längre vara självständig, vilket kan påverka den psykiska hälsan och leda till ökad risk för depression, ångest och sömnsvårigheter. Och medicinerna mot depression kan även hjälpa mot sömnproblem, vilket många äldre lider av.

– Men det kan också vara så att bakomliggande förändringar i hälsotillstånd eller funktionsförmåga också medför att den äldre kommer i kontakt med sjukvården där behovet av behandling med antidepressiva uppmärksammas, säger Johan Fastbom.

Det finns vissa regionala skillnader som Socialstyrelsen ska undersöka vad de beror på. Region Kronoberg sticker ut som den region som förskriver mest antidepressiva medel till äldre, och Region Gotland står för den största ökningen sedan 2006.

Enligt Socialstyrelsen kommer förskrivning av läkemedel mot depression att öka under kommande  år, eftersom allt fler lever längre.

Relaterat

Äldre kvinna får sitt blodtryck mätt

Fem livsstilsförändringar som ger längre liv

Personer som undviker fem klassiska riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom lever upp till 15 år längre än personer som inte har ändrat sin livsstil. Det…

Tuber med urinprov

Urinprov kan skvallra om tidig prostatacancer

Ett enkelt urinprov kan vara en nyckel till att diagnostisera prostatacancer i ett tidigt skede i framtiden. Det visar forskning från Karolinska institutet…

Ökade ojämlikheter i äldres covid-19-skydd

Det finns både regionala och socioekonomiska skillnader i äldre personers vaccinskydd mot covid-19 i Sverige. Det visar ny svensk forskning.

Fler nyheter

Äldre man äter ensam på en hamburgerrestaurang

Äta ensam kan ge sämre matrutiner

Äldre personer som äter ensamma köper mer färdigköpt mat och äter färre antal måltider per dag än de som äter tillsammans med andra.…

Ekonomisk stress tidigare i livet påverkar äldres hälsa

Ekonomisk utsatthet i barndomen ökar risken för att drabbas av ångest och depression senare i livet. Det visar en ny studie från Jönköping…

Europeiskt projekt ska skapa bättre vård för äldre

Det blir allt vanligare att digitala verktyg ingår i olika delar av vården. Nu ska ett nystartat europeiskt projekt förbättra vården för äldre…