Åsa Winzell Juhlin, Ulf Rosenhall, Birgitta Wallström Berg, Maria Hoff, Hanna Wetterberg, Lina Rydén, Ingmar Skoog och André Sadeghi (2024). Hearing acuity in nonagenarians aged 90 and 95 assessed in a home setting using standardized pure-tone audiometry. International journal of audiology.

Åtta av tio 90-plussare behövde hjälp med sin hörsel
Hur stora är egentligen hörselproblemen bland våra 90-plussare? Det har en grupp forskare från Göteborg undersökt i en ny studie. De valde ut två grupper från H70-studien, bestående av 42 stycken 90-åringar och 49 stycken 95-åringar. Hörselmätningarna gjordes i hemmiljön, för att kunna få ett bättre deltagande.
98 procent av deltagarna hade en hörselnedsättning i sitt bäst fungerande öra. 83 procent av dem hade dessutom så pass svår hörselnedsättning av de skulle behöva hjälp för det. Det fanns också en skillnad mellan åldersgrupperna som tydde på att hörseln fortsatte att försämras mellan 90 och 95 år. Skillnaden mellan kvinnor och män verkade också jämnas ut med åldern.
Enligt forskarna som genomförde studien behövs det en ökad medvetenhet om de negativa effekterna av hörselnedsättning om man ska kunna öka det allmänna välbefinnandet för de äldre äldre. Samtidigt är det många som drabbas av demens i den här åldersgruppen och det behövs mer forskning för att hitta undersökningsmetoder som fungerar för dem utanför vårdinstitutionerna, något forskargruppen planerar att bidra med framöver.
Relaterat

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken
Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Mening med livet viktigt för äldre med smärta
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Så gamla väntas vi bli
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…
Fler nyheter

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…