En äldre man sätter in sin hörapparat i örat.
Foto: Yuri Arcurs/Mostphotos

Åtta av tio 90-plussare behövde hjälp med sin hörsel

I en studie från Göteborgs universitet och Region Västra Götaland har forskare undersökt hörseln på personer över 90 år. En stor majoritet av dem hade så stora problem att de skulle behöva hjälp.

Hur stora är egentligen hörselproblemen bland våra 90-plussare? Det har en grupp forskare från Göteborg undersökt i en ny studie. De valde ut två grupper från H70-studien, bestående av 42 stycken 90-åringar och 49 stycken 95-åringar. Hörselmätningarna gjordes i hemmiljön, för att kunna få ett bättre deltagande.

98 procent av deltagarna hade en hörselnedsättning i sitt bäst fungerande öra. 83 procent av dem hade dessutom så pass svår hörselnedsättning av de skulle behöva hjälp för det. Det fanns också en skillnad mellan åldersgrupperna som tydde på att hörseln fortsatte att försämras mellan 90 och 95 år. Skillnaden mellan kvinnor och män verkade också jämnas ut med åldern.

Enligt forskarna som genomförde studien behövs det en ökad medvetenhet om de negativa effekterna av hörselnedsättning om man ska kunna öka det allmänna välbefinnandet för de äldre äldre. Samtidigt är det många som drabbas av demens i den här åldersgruppen och det behövs mer forskning för att hitta undersökningsmetoder som fungerar för dem utanför vårdinstitutionerna, något forskargruppen planerar att bidra med framöver.

Läs den vetenskapliga artikeln

Åsa Winzell Juhlin, Ulf Rosenhall, Birgitta Wallström Berg, Maria Hoff, Hanna Wetterberg, Lina Rydén, Ingmar Skoog och André Sadeghi (2024). Hearing acuity in nonagenarians aged 90 and 95 assessed in a home setting using standardized pure-tone audiometry. International journal of audiology.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…