Foto: Mickes fotosida/Mostphotos

Även tidig alkoholkonsumtion ökar risken för demenssjukdom

En ny rapport har sammanställt forskningen om alkoholens påverkan på hjärnan. Ett av de mer överraskande resultaten blev att unga som dricker ökar risken att drabbas av demens senare i livet.

I rapportserien Alkoholen och samhället har en rad medicinska och intresseorganisationer nu gett ut Alkohol och hjärnan, en genomgång av forskningen kring alkoholkonsumtionens påverkan på vår kognitiva hälsa. Rapportförfattarna konstaterar att redan en måttlig konsumtion påverkar hjärnans funktion. Bland annat hänvisar de till studier som kommit fram till att alkohol är den största riskfaktorn för demenssjukdom som vi kan påverka genom våra livsstilsval. Annan forskning visar att alkoholkonsumtion tidigt i livet ger effekter långt senare.

– Mest uppseendeväckande var kanske det här om livsstilsförloppet; att unga som dricker i tonåren löper risk att drabbas av tidig demens. Det är ett uttryck för den stjärnsmäll man får i hjärnan när man dricker sig berusad. Sker det gång på gång så blir det en stor belastning på hjärnan, säger Sven Andréasson, en av rapportens författare, till tidningen Accent.

Rapporten diskuterar också andra risker med alkohol för äldre personer. Förutom att den åldrande hjärnan är känsligare och återhämtar sig långsammare, ökar också risken att drabbas av stroke och fallolyckor.

Läs rapporten

Tanya Chikritzhs, Frida Dangardt, Harold Holder, Tim Naimi, Tim Stockwell och Sven Andréasson (2024). Alkoholen och hjärnan. Alkoholen och samhället 2024. Svensk sjuksköterskeförening, SFAM, Svensk förening för Beroendemedicin, SAFF, CERA, Hjärnfonden, SLAN, Junis, UNF och IOGT-NTO.

Relaterat

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Fler nyheter

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…