Avhandling kartlägger äldres akutskador

Fredrik Röding vid Umeå universitet har analyserat 200 000 skador vid en akutmottagning i sin avhandling. Knappt hälften av skadorna var fallskador.

Avhandlingens omslagsbildFredrik Röding, på institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap vid Umeå universitet, har i sin avhandling analyserat mer än 200 000 skador som kommit in till akutmottagningen i Umeå mellan 1993 och 2014. Det gav en översikt över alla skador, som sedan analyserades med fokus på äldres skador och höftfrakturer.

Nästan hälften av skadorna var fallskador, oftast orsakade i hemmet eller andra platser på fritiden. Hos äldre ledde olyckor till frakturer i hälften av fallen. Ju äldre en person blev, desto större var risken för att få en upprepad allvarlig skada. Ett exempel är att en kvinna i 90-årsåldern hade tio gånger högre risk än en 20-åring.

Höftfrakturer har en speciellt ålderrelaterad risk. Under livet ökar risken för höftfraktur med 100 gånger. Här föreslår Fredrik Röding att det inte bara beror på en ökning av benskörheten, utan även på ökat antal fall och svårigheter att ta emot sig i fallen. Detta eftersom skador med åldern blir vanligare i höfter, ben och fötter och dessutom allt närmare bålen. Samtidigt ökar mjukdelsskadorna i huvudet. Slutsatsen blir att det krävs ett fallförebyggande arbete, speciellt då antalet personer över 80 år blir fler och fler.

Läs avhandlingen

Avhandling

Fredrik Röding (2021). Injuries are not accidents! – an emergency-department population-based epidemiological study of injuries with special refe­rence to trauma recidivism hip fractures and geriatric falls. Umeå universitet.

Avhandlingens artiklar

Röding F, Lindkvist M, Bergström U och Lysholm J (2015). Epidemiologic patterns of injuries treated at the emergency department of a Swedish medical center. Injury epidemiology.

Röding F, Lindkvist M, Bergström U, Svensson O och Lysholm J (2016). Trauma recidivism at an emergency department of a Swedish medical center. Injury epidemiology.

Relaterat

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken kan bidra till tidigare vårdinsatser.

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning, går det att se positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det visar en avhandling från Umeå…

Fler nyheter

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av en seniormottagning i Nacka.

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas, visar sociologen Linn Alenius Wallin i sin doktorsavhandling.

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att lära.