Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud, Spotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Avsnitt 22 Äldre i Centrum-podden: Äldre företagare – en samhällsvinst?
Allt fler fortsätter att arbeta efter den ordinarie pensionsåldern, men många väljer att arbeta vidare i eget företag. Vilka är dessa äldre som driver egna företag och vilka incitament finns för att fler ska göra det? I det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden handlar samtalet om äldre entreprenörer.
Gäster denna gång är forskarna Elisabeth Sundin, professor emerita i företagsekonomi, och Elisabet Cedersund, professor emerita i äldre och åldrande, båda vid Linköpings universitet. De har båda länge studerat eget företagande i olika former och åldrar. De menar bland annat att entreprenörskap bland äldre tillför helt nya perspektiv på företagsforskningen – och även på åldrande. De ger även svar på frågan: På vilket sätt skulle samhället dra nytta av att fler äldre personer arbetar i egna företag?
Lyssna på det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!
För dig som vill veta mer rekommenderar vi boken Äldre företagare skriven av Elisabet Sundin som medverkar i podden. Den bygger på intervjuer med tjugo företagare som driver arton företag av mycket olika karaktär. Det framgår att det finns många äldre företagare i Sverige och att de genom sin verksamhet ger ett avsevärt bidrag till samhället och ekonomin. Boken avslutas med några råd till beslutsfattare som vill bidra till att öka antalet äldre som startar och driver företag. Författaren menar även att forskare kan bli bättre på att uppmärksamma företagare i mogen ålder.
Relaterat

Musikterapi som helare vid smärta
Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer
I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

Äta ensam måste inte vara ett problem
Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…
Fler nyheter

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition
Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke
Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…
Hemtjänstkvalitet viktigt mot ensamhet
För äldre personer som har hemtjänst är det viktigt med personligt relevanta aktiviteter för att kunna vara socialt delaktiga och känna gemenskap. Det…