Foto: Mai Engström

Avsnitt 22 Äldre i Centrum-podden: Äldre företagare – en samhällsvinst?

Visste du att det är vanligare att vara egen företagare än anställd vid 73 års ålder? Lyssna till vårt samtal om att vara äldre och företagare med forskarna Elisabeth Sundin och Elisabet Cedersund, båda professorer vid Linköpings universitet som studerat eget företagande i olika former och åldrar.

Allt fler fortsätter att arbeta efter den ordinarie pensionsåldern, men många väljer att arbeta vidare i eget företag. Vilka är dessa äldre som driver egna företag och vilka incitament finns för att fler ska göra det? I det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden handlar samtalet om äldre entreprenörer.

Gäster denna gång är forskarna Elisabeth Sundin, professor emerita i företagsekonomi, och Elisabet Cedersund, professor emerita i äldre och åldrande, båda vid Linköpings universitet. De har båda länge studerat eget företagande i olika former och åldrar. De menar bland annat att entreprenörskap bland äldre tillför helt nya perspektiv på företagsforskningen – och även på åldrande. De ger även svar på frågan: På vilket sätt skulle samhället dra nytta av att fler äldre personer arbetar i egna företag?

Lyssna på det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!

Avsnitt 22: Äldre företagare – en samhällsvinst?

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via SoundcloudSpotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden. 

Boken Äldre företagare

PreviewFör dig som vill veta mer rekommenderar vi boken Äldre företagare skriven av Elisabet Sundin som medverkar i podden. Den bygger på intervjuer med tjugo företagare som driver arton företag av mycket olika karaktär. Det framgår att det finns många äldre företagare i Sverige och att de genom sin verksamhet ger ett avsevärt bidrag till samhället och ekonomin.  Boken avslutas med några råd till beslutsfattare som vill bidra till att öka antalet äldre som startar och driver företag. Författaren menar även att forskare kan bli bättre på att uppmärksamma företagare i mogen ålder.

 

 

Relaterat

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…

Fler nyheter

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Så kan psykisk hälsa påverka demensrisken

Personer som inte längre tycker att livet har en mening har högre risk att drabbas av demens. Det visar forskning från bland annat…

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…