Foto: Mai Engström

Avsnitt 22 Äldre i Centrum-podden: Äldre företagare – en samhällsvinst?

Visste du att det är vanligare att vara egen företagare än anställd vid 73 års ålder? Lyssna till vårt samtal om att vara äldre och företagare med forskarna Elisabeth Sundin och Elisabet Cedersund, båda professorer vid Linköpings universitet som studerat eget företagande i olika former och åldrar.

Allt fler fortsätter att arbeta efter den ordinarie pensionsåldern, men många väljer att arbeta vidare i eget företag. Vilka är dessa äldre som driver egna företag och vilka incitament finns för att fler ska göra det? I det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden handlar samtalet om äldre entreprenörer.

Gäster denna gång är forskarna Elisabeth Sundin, professor emerita i företagsekonomi, och Elisabet Cedersund, professor emerita i äldre och åldrande, båda vid Linköpings universitet. De har båda länge studerat eget företagande i olika former och åldrar. De menar bland annat att entreprenörskap bland äldre tillför helt nya perspektiv på företagsforskningen – och även på åldrande. De ger även svar på frågan: På vilket sätt skulle samhället dra nytta av att fler äldre personer arbetar i egna företag?

Lyssna på det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!

Avsnitt 22: Äldre företagare – en samhällsvinst?

Hela poddavsnittet kan du lyssna på via SoundcloudSpotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden. 

Boken Äldre företagare

PreviewFör dig som vill veta mer rekommenderar vi boken Äldre företagare skriven av Elisabet Sundin som medverkar i podden. Den bygger på intervjuer med tjugo företagare som driver arton företag av mycket olika karaktär. Det framgår att det finns många äldre företagare i Sverige och att de genom sin verksamhet ger ett avsevärt bidrag till samhället och ekonomin.  Boken avslutas med några råd till beslutsfattare som vill bidra till att öka antalet äldre som startar och driver företag. Författaren menar även att forskare kan bli bättre på att uppmärksamma företagare i mogen ålder.

 

 

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…