Foto: Mostphotos/Jagen51

Bättre kontinuitet kan ge färre läkemedelsrelaterade sjukhusinläggningar

Läkemedel är viktiga för många äldre, men behandlingen behöver individanpassas för att vara effektiv och undvika farliga biverkningar. En viktig del i arbetet är bättre kontinuitet och att olika yrkesgrupper har samma information om äldre patienter och deras läkemedel. Det visar en kunskapsöversikt från forskningsrådet Forte.

Äldre personer har ofta flera sjukdomar och får många olika läkemedel. Detta kan göra det svårt för personerna att följa läkemedelsordinationerna och ökar dessutom risken för oönskade interaktioner mellan olika läkemedel. Äldre personer är också känsligare för mediciner än yngre individer och löper en högre risk för biverkningar. 

– Ändå baseras merparten av kunskapen om läkemedel på begränsad information om hur de påverkar äldre patienter som är sköra. Det gör att akuta sjukhusinläggningar som är relaterade till läkemedel drabbar många äldre. Framför allt drabbas personer med kognitiv svikt, som är multisjuka och har många läkemedel eller har nedsatt njurfunktion, säger Kristina Johnell, professor i geriatrisk farmakoepidemiologi vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande. 

Hon har lett arbetet med en kunskapsöversikt om äldre och läkemedel som Forte nyligen publicerade. 

Översikten visar att äldres läkemedelsbehandling bland annat skulle behöva individanpassas i högre utsträckning. 

– Äldreomsorgen och hälso- och sjukvården behöver ta ett samlat grepp om äldre patienters läkemedel. God vårdkontinuitet är en viktig del, det vill säga sammanhängande åtgärder från första kontakt med sjukvården, genom behandling och uppföljning. Även att läkare och annan personal har tillgång till samma information om äldre och deras läkemedelsbehandling, säger Kristina Johnell. 

Kunskapsöversikten pekar även ut att det behövs fler studier om hur läkemedel påverkar äldre, liksom forskning inom precicionsmedicin, för att öka möjligheterna att individanpassa behandlingen. 

Läs rapporten

Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (2024). Äldre och läkemedel – kunskap och utmaningar. 

Relaterat

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor

Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor i högre ålder. En ny studie visar att det kan…

Fler nyheter

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.