”Språktester är inte hela lösningen”
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd, skriver Palle Storm.
De brott som är vanligast förekommande är hot och olika typer av bedrägerier. Cirka fyra procent av personer i åldrarna 65–69 år rapporterade att de har blivit utsatta för någon form av hot. Siffran minskar med högre ålder, bland de allra äldsta är det enbart 1,4 procent, vilket kan jämföras med hela befolkningen där andelen som utsatts för hot är 8,4 procent.
Gällande olika typer av bedrägerier är det framför allt männen som drabbas, både vid försäljningsbedrägerier och kort-/kreditbedrägerier. Även här finns en tydlig minskning för utsatthet ju äldre männen är.
Ser man till andelen som utsätts för sexualbrott är äldre kvinnor överrepresenterade jämfört med män, särskilt de som är 65–69 år där en procent rapporterar utsatthet. Bland männen är andelarna i stället jämnt fördelade mellan åldersgrupperna och relativt låg på 0,2 procent.
Trots att utsattheten för brott minskar med åldern så ökar känslan av otrygghet, särskilt bland de äldsta kvinnorna. En femtedel av kvinnor i åldrarna 80–84 år uppger att de undviker att gå ut i närområdet.
Brås kortanalys baseras på siffror från Nationella trygghetsundersökningen där ungefär 75 000 personer 65+ deltog mellan 2017 och 2019.
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd, skriver Palle Storm.
I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet är både att sprida forskningsresultat och väcka intresse för forskning.
Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de nya utmaningar, samt den nya utanförskapet och ojämlikheten som den snabba digitaliseringen har bidragit till. Men tidningen…
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken kan bidra till tidigare vårdinsatser.
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning, går det att se positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det visar en avhandling från Umeå…