Brottsutsatthet minskar med åldern

Generellt utsätts äldre personer i mindre omfattning för brott än yngre åldersgrupper. Däremot rapporteras en större otrygghet med ökande ålder, enligt en analys från Brottsförebyggande rådet, Brå.

De brott som är vanligast förekommande är hot och olika typer av bedrägerier. Cirka fyra procent av personer i åldrarna 65–69 år rapporterade att de har blivit utsatta för någon form av hot. Siffran minskar med högre ålder, bland de allra äldsta är det enbart 1,4 procent, vilket kan jämföras med hela befolkningen där andelen som utsatts för hot är 8,4 procent.

Gällande olika typer av bedrägerier är det framför allt männen som drabbas, både vid försäljningsbedrägerier och kort-/kreditbedrägerier. Även här finns en tydlig minskning för utsatthet ju äldre männen är.

Ser man till andelen som utsätts för sexualbrott är äldre kvinnor överrepresenterade jämfört med män, särskilt de som är 65–69 år där en procent rapporterar utsatthet. Bland männen är andelarna i stället jämnt fördelade mellan åldersgrupperna och relativt låg på 0,2 procent.

Trots att utsattheten för brott minskar med åldern så ökar känslan av otrygghet, särskilt bland de äldsta kvinnorna. En femtedel av kvinnor i åldrarna 80–84 år uppger att de undviker att gå ut i närområdet.

Brås kortanalys baseras på siffror från Nationella trygghetsundersökningen där ungefär 75 000 personer 65+ deltog mellan 2017 och 2019.

Utsatthet och otrygghet bland äldre

Relaterat

Porträttbild på Enikö Arnell-Szurkos

Det omätbara finaste

Personalen måste få tid att andas, förkovra sig, utvecklas. Äldreomsorgen behöver locka duktigt personal och få dem att stanna, skriver Enikö Arnell-Szurkos i sin ledare.

Vägen till nya socialtjänstlagen

Den nya lagen har sin bakgrund i flera utredningar och förändringar genom åren. En mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänstlag blickar mot en framtid full av utmaningar.

Hand håller upp ett paragraftecken

Äldrefrågornas roll i nya lagen

Insatser för äldre blir kvar i nya socialtjänstlagen, i stället för att hamna i en separat äldreomsorgslag. Hur hanterar den nya lagen äldrefrågorna och vilka ­begrepp har varit omdiskuterade? Följande artikel ger en djupare förståelse.

Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25

1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av Äldre i Centrum om. Nu får du som är nyhetsprenumerant eller besökare på vår webbsida tillgång till…

Två äldre kvinnor promenerar hand i hand

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan

Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är rekommenderat, visar en ny europeisk studie med forskare från Örebro universitet.

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar

På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande utveckling för välfärden, säger Isabelle von Saenger, forskare vid ARC och Karolinska institutet, som disputerar i ämnet…