Brottsutsatthet minskar med åldern

Generellt utsätts äldre personer i mindre omfattning för brott än yngre åldersgrupper. Däremot rapporteras en större otrygghet med ökande ålder, enligt en analys från Brottsförebyggande rådet, Brå.

De brott som är vanligast förekommande är hot och olika typer av bedrägerier. Cirka fyra procent av personer i åldrarna 65–69 år rapporterade att de har blivit utsatta för någon form av hot. Siffran minskar med högre ålder, bland de allra äldsta är det enbart 1,4 procent, vilket kan jämföras med hela befolkningen där andelen som utsatts för hot är 8,4 procent.

Gällande olika typer av bedrägerier är det framför allt männen som drabbas, både vid försäljningsbedrägerier och kort-/kreditbedrägerier. Även här finns en tydlig minskning för utsatthet ju äldre männen är.

Ser man till andelen som utsätts för sexualbrott är äldre kvinnor överrepresenterade jämfört med män, särskilt de som är 65–69 år där en procent rapporterar utsatthet. Bland männen är andelarna i stället jämnt fördelade mellan åldersgrupperna och relativt låg på 0,2 procent.

Trots att utsattheten för brott minskar med åldern så ökar känslan av otrygghet, särskilt bland de äldsta kvinnorna. En femtedel av kvinnor i åldrarna 80–84 år uppger att de undviker att gå ut i närområdet.

Brås kortanalys baseras på siffror från Nationella trygghetsundersökningen där ungefär 75 000 personer 65+ deltog mellan 2017 och 2019.

Utsatthet och otrygghet bland äldre

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Äldre inte mer ensamma än förr

Ensamhet och social isolering bland äldre har legat på samma nivå de senaste trettio åren. Men trots att ingen ökning har skett, behöver samhället arbeta med frågorna, för att öka äldre personers hälsa och livskvalitet.

Han har full koll på pensionsåldern

Mikael Stattin har studerat pensionsåldern under hela sin forskarkarriär. Han tycker att arbetslivet behöver bli mer flexibelt och anpassat till äldre. Själv jobbar han på så länge hälsan håller.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.