Hong Xu och Maria Eriksdotter är den aktuella studiens förste- respektive sisteförfattare. Foto: Ulf Sirborn.

Demensbromsen som fungerar

Det har varit omdiskuterat om acetylkolinesterashämmare, som är en viktig del av behandlingen vid Alzheimers sjukdom, ger långsiktiga effekter på kognitionen eftersom få studier har undersökt detta. Nu visar en studie i tidskriften Neurology att behandlingen ger goda kognitiva effekter och minskad dödlighet upp till fem år efter diagnos, vilket KI nyheter var först med att berätta om.

Vid Alzheimers sjukdom förändras flera kemiska signalämnen i hjärnan och därmed nervcellernas förmåga att kommunicera med varandra. Acetylkolin är ett sådant signalämne, med stor betydelse för bland annat minne, uppmärksamhet och koncentrationsförmåga. Effekten av de läkemedel som påverkar nedbrytningen av acetylkolin, så kallade acetylkolinesterashämmare, och som används i behandlingen av Alzheimers sjukdom har dock varit omdiskuterad, bland annat för att det finns relativt få kliniska studier som följer patienterna över lång tid.

Nu har forskare vid Karolinska institutet och Umeå universitet genomfört en registerstudie som följt personer med Alzheimers sjukdom under fem år från diagnosen. Studien bygger på patientdata från det nationella kvalitetsregistret SveDem, Svenska registret för kognitiva sjukdomar/demenssjukdomar, och omfattade 11 652 patienter som behandlas med acetylkolinesterashämmare, och en matchad kontrollgrupp av 5 826 patienter utan behandling.

Resultaten visade att behandling med acetylkolinesterashämmare var associerad med långsammare kognitiv nedgång under fem år, och 27 procent lägre dödlighet bland patienter med Alzheimers sjukdom jämfört med obehandlade.

– Våra resultat ger stöd för dagens rekommendationer att behandla personer med Alzheimers sjukdom med acetylkolinesterashämmare, men visar också att behandlingseffekten kvarstår under lång tid, säger Maria Eriksdotter, professor vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska institutet, och studiens initiativtagare.

Länk till artikeln

Hela artikeln Long term effects of cholinesterase inhibitors on cognitive decline and mortality av Hong XuSara Garcia-PtacekLinus Jönsson, Anders WimoPeter Nordström och Maria Eriksdotter finns på Neurologys webbplats.

Relaterat

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Samlevnad och hjärnhälsa

Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken…

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Fler nyheter

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…