Hong Xu och Maria Eriksdotter är den aktuella studiens förste- respektive sisteförfattare. Foto: Ulf Sirborn.

Demensbromsen som fungerar

Det har varit omdiskuterat om acetylkolinesterashämmare, som är en viktig del av behandlingen vid Alzheimers sjukdom, ger långsiktiga effekter på kognitionen eftersom få studier har undersökt detta. Nu visar en studie i tidskriften Neurology att behandlingen ger goda kognitiva effekter och minskad dödlighet upp till fem år efter diagnos, vilket KI nyheter var först med att berätta om.

Vid Alzheimers sjukdom förändras flera kemiska signalämnen i hjärnan och därmed nervcellernas förmåga att kommunicera med varandra. Acetylkolin är ett sådant signalämne, med stor betydelse för bland annat minne, uppmärksamhet och koncentrationsförmåga. Effekten av de läkemedel som påverkar nedbrytningen av acetylkolin, så kallade acetylkolinesterashämmare, och som används i behandlingen av Alzheimers sjukdom har dock varit omdiskuterad, bland annat för att det finns relativt få kliniska studier som följer patienterna över lång tid.

Nu har forskare vid Karolinska institutet och Umeå universitet genomfört en registerstudie som följt personer med Alzheimers sjukdom under fem år från diagnosen. Studien bygger på patientdata från det nationella kvalitetsregistret SveDem, Svenska registret för kognitiva sjukdomar/demenssjukdomar, och omfattade 11 652 patienter som behandlas med acetylkolinesterashämmare, och en matchad kontrollgrupp av 5 826 patienter utan behandling.

Resultaten visade att behandling med acetylkolinesterashämmare var associerad med långsammare kognitiv nedgång under fem år, och 27 procent lägre dödlighet bland patienter med Alzheimers sjukdom jämfört med obehandlade.

– Våra resultat ger stöd för dagens rekommendationer att behandla personer med Alzheimers sjukdom med acetylkolinesterashämmare, men visar också att behandlingseffekten kvarstår under lång tid, säger Maria Eriksdotter, professor vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska institutet, och studiens initiativtagare.

Länk till artikeln

Hela artikeln Long term effects of cholinesterase inhibitors on cognitive decline and mortality av Hong XuSara Garcia-PtacekLinus Jönsson, Anders WimoPeter Nordström och Maria Eriksdotter finns på Neurologys webbplats.

Relaterat

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…