Foto: Lotta Wittinger

Demensvänligt Helsingborg nominerat till fint pris

Demensvänligt Helsingborg är nominerade i två kategorier till European social services awards (ESSA) 2023. Nu kan du rösta på Helsingborgs satsning på demensvänliga platser som stimulerar sinnen, lockar fram positiva tankar och ökar välbefinnandet, men också bidrar till kunskapsspridning.

Ett Demensvänligt Helsingborg är offentliga platser som passar alla invånare, men är särskilt bra för människor med demenssjukdom och ingår som en del i Helsingborgs långsiktiga satsning på hållbarhet. Specialanpassade trädgårdar och parker har utvecklats i ett samarbete mellan forskare och invånare med demens samt deras anhöriga.

I ett Demensvänligt Helsingborg sprids forskningsresultaten på nya innovativa sätt. En del i satsningen är parken Minnenas trädgård som bidrar till att öka självständigheten hos personer med demens. Där finns element som tilltalar sinnena såsom syn, lukt, doft och hörsel, bänkar och sittplatser i 60-talsestetik från den tid som många i stadens äldre befolkning minns.

– Nära parken finns en dagverksamhet som har inriktning på kognitiv svikt. Personer har berättat att de efter att parken gjordes om känner sig mer accepterade när de är ute. De kan själva hitta till parken och tillbaka till dagverksamheten, berättar Sanna Melling, som har varit FoU-ledare för ett Demensvänligt Helsingborg, i ett tidigare reportage för Äldre i Centrum.

Fler svenska kommuner som Lund, Mölndal, Linköping kommuner är nominerade inom andra sociala områden, men det är bara Helsingborg tillsammans med Lunds universitet som deltar med ett äldreforskningsdrivet projekt.

Rösta här på Demensvänligt Helsingborg i två kategorier: Research and Evaluation och Excellence in Cities Award

Läs mer

Läs den längre artikeln De skapar parker och nya minnen för äldre om FoU Helsingborgs arbete med bland annat ett Demensvänligt Helsingborg.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är…

Fler nyheter

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…