Depression hos kvinnor äldre än 70 år har minskat de senaste 40 åren, men ligger fortfarande på en dubbelt så hög nivå jämfört med män i samma åldersgrupp. Depression hos män har legat på en oförändrad nivå sedan 1970-talet.
Det är sedan länge känt att depression är vanligare hos kvinnor, men avhandlingen visar att hos både män och kvinnor med en högre nivå av femininitet är depression vanligare, jämfört med personer som har maskulint eller androgynt genusuttryck.
– Syftet är att nyansera könsskillnaden i depression och undersöka om det finns någon effekt av vilket genusuttryck man har på depressionsförekomsten oavsett biologiskt kön, säger avhandlingens författare Therese Rydberg Sterner.
Hon arbetar just nu på att följa upp resultatet för att närmare undersöka orsakssambandet och vilka könsstereotypa egenskaper, till exempel logiskt tänkande och ängslighet, som skulle kunna vara risk- eller skyddsfaktorer för depression. Baserat på tidigare forskning är en hypotes att femininitet är kopplat till att man vågar prata mer om sitt mående och därför uppmärksammas diagnosen mer.
Avhandlingen visar även att de äldre som drabbats av depression har stor misstro till sjukvården gällande kunskap och behandling. De äldre efterfrågar mer kommunikation om sin sjukdom, behandlingsmöjligheter och biverkningar.
– De känner sig inte sedda och lyssnade på av hälso- och sjukvården under tiden för hjälpsökande och behandling av depression, säger Therese Rydberg Sterner.