Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (2021). Återkallelse av körkort i samband med sjukdom – NTF rapport 2021:2. Resultat från litteraturstudie, enkät och workshop.

Det här behöver veteranbilister veta
Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, har tillsammans med pensionärsorganisationer genomfört ett projekt som ska öka kunskapen om återkallelse av körkort i samband med sjukdom. Inom projektet har en litteratursökning och en enkätundersökning gjorts.
I slutrapporten finns några punkter som är viktiga för äldre bilförare, anhöriga och involverade yrkesgrupper att veta:
- Äldre trafikanter drabbas hårdare i olyckor på grund av kroppens ökade skörhet.
- Det är viktigt att besöka läkare om man får sämre syn, demenssjukdom och stroke.
- Patienter bör få en medicinsk utredning med tester och praktisk körbedömning tillsammans med arbetsterapeuter och trafiklärare.
- Det är viktigt att involvera anhöriga vid körkortsåterkallelse.
- Körning kan underlättas och bli säkrare om bilen har automatisk växellåda, stödsystem för hastighet, kameror, nödbromssystem med mera. Det rekommenderas också att köra dagtid, på kända vägar, vid tider utan rusningstrafik och att ha gott om tid på sig.
”Den säkerhetsnytta vi kan se från projektet är en ökad kunskap om körkortsåterkallelse vid sjukdom som sprids via NTF och pensionärsorganisationer till äldre trafikanter”, skriver NTF i ett pressmeddelande.
Enligt dem kan ökad kunskap leda till att frågan om när äldre ska sluta köra avdramatiseras och få fler att prova andra transportmedel. Det kan också leda till att färre äldre och personer med sjukdomar skadas allvarligt eller omkommer i trafiken.
Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd
Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag
Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…
Fler nyheter

Ny prognos: Så många får demens
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner
Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre
Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…