Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (2021). Återkallelse av körkort i samband med sjukdom – NTF rapport 2021:2. Resultat från litteraturstudie, enkät och workshop.
Det här behöver veteranbilister veta
Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, har tillsammans med pensionärsorganisationer genomfört ett projekt som ska öka kunskapen om återkallelse av körkort i samband med sjukdom. Inom projektet har en litteratursökning och en enkätundersökning gjorts.
I slutrapporten finns några punkter som är viktiga för äldre bilförare, anhöriga och involverade yrkesgrupper att veta:
- Äldre trafikanter drabbas hårdare i olyckor på grund av kroppens ökade skörhet.
- Det är viktigt att besöka läkare om man får sämre syn, demenssjukdom och stroke.
- Patienter bör få en medicinsk utredning med tester och praktisk körbedömning tillsammans med arbetsterapeuter och trafiklärare.
- Det är viktigt att involvera anhöriga vid körkortsåterkallelse.
- Körning kan underlättas och bli säkrare om bilen har automatisk växellåda, stödsystem för hastighet, kameror, nödbromssystem med mera. Det rekommenderas också att köra dagtid, på kända vägar, vid tider utan rusningstrafik och att ha gott om tid på sig.
”Den säkerhetsnytta vi kan se från projektet är en ökad kunskap om körkortsåterkallelse vid sjukdom som sprids via NTF och pensionärsorganisationer till äldre trafikanter”, skriver NTF i ett pressmeddelande.
Enligt dem kan ökad kunskap leda till att frågan om när äldre ska sluta köra avdramatiseras och få fler att prova andra transportmedel. Det kan också leda till att färre äldre och personer med sjukdomar skadas allvarligt eller omkommer i trafiken.
Relaterat
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Fler nyheter
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Allt fler blir jobbonärer
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…