Foto: Anna Tärnhuvud/Betaniastiftelsen

Digital opera för ökad livskvalitet

Göteborgsforskare undersöker betydelsen av digital kulturtillgång för välbefinnande och existentiell hälsa hos patienter inom palliativ hemsjukvård.

Metropolitanoperan i New York är en pionjär i digitaliseringen av scenkonst, vars livesändningar på bio har över 24 miljoner besökare sedan starten 2006. Men det finns en målgrupp som är svår att nå: De som inte kan ta sig till varken operascen eller biograf, och som inte själva kan söka sina kulturupplevelser på grund av ålder, sjukdom eller annan funktionsvariation.

Nu ska föreställningar från Metropolitan göras tillgängliga för patienter och närstående i hemsjukvård, samtidigt som forskarna Eva Jakobsson Ung, Helle Wijk och Zahra Ebrahimi undersöker vilka konsekvenser digital kulturtillgång har för hälsa och välbefinnande och funderingar som rör livets mening, ensamhet, död och döende.

Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, konserthuset Studio Acusticum i Piteå och Betaniastiftelsen.

– Vi vill undersöka om högkvalitativa operaupplevelser kan ge ökad livskvalitet, säger Betaniastiftelsens utvecklingschef Ulrika Lind i ett pressmeddelande.

De medverkande i studien får dygnet runt tillgång till tjänsten Met opera on demand och i anslutning till att de tagit del av föreställningar samtalar forskarna med dem om deras upplevelser. Samtalen syftar till att ge deltagarna maximalt utrymme att berätta om sina erfarenheter av digital kulturtillgång.

Eva Jakobsson Ung och Helle Wijk har tidigare undersökt innebörder av musikupplevelser för äldre på särskilda boenden, samt deras närstående och vårdgivare. Studien inkluderar även upplevelser via digital kulturförmedling. Resultaten visar att musikupplevelser väcker minnen, känslor och fascination, samt möjliggör gemenskap och ger upplevelser av harmoni och livskraft.

– Musiken kan inte ersätta medicinsk behandling, men är ett viktigt och kraftfullt komplement, som dessutom inte ger några biverkningar, säger Helle Wijk.

Föreställningarna från Metropolitan görs tillgängliga via Kulturarenan.se, som drivs av Betaniastiftelsen i samverkan med kultur- och vårdaktörer över hela landet. Tjänsten är utvecklad i samarbete med Piteå kommun och med stöd från Kulturrådet och Region Norrbotten.

– För den musikintresserade kan detta innebära att man fortsatt kan ta del av sin favoritmusik även om man är förhindrad att ta sig till scenerna. Musiken blir ens följeslagare i livets alla skeden, säger Studio Acusticums konserthuschef Roger Norén.

Relaterat

Forskning: Moraliska problem med välfärdsteknik till äldre

Det kan låta praktiskt och smart att en äldre person har gps-larm, kameraövervakning om nätterna och en telefon som påminner om att ta…

Så går det för den digitala satsningen i omsorgen

Vård- och omsorgsanalys har utvärderat satsningen på välfärdsteknik i äldreomsorgen, som regeringen och Sveriges kommuner och regioner sjösatt.

Teknikforskare vill göra skillnad för äldre

Under 1980-talet hade Britt Östlund inte som mål att bli forskare. Men diskussionerna kring de nya Jas-flygplanen och insikten att teknikutvecklingen ofta fick…

Fler nyheter

Äldre kan ha grön starr utan att misstänka det

Tidig upptäckt av grön starr, som också kallas för glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men en studie från Göteborgs…

Äldre i Centrum #3/23: Sex och närhet

I detta tema bjuder vi på något som brukar väcka extra nyfikenhet: sex. Äldre personer är, trots sin ålder och eventuella sjukdomar, sexuella…

Äldre man sitter med benen i kors på en yogamatta i ett vitt vardagsrum.

Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen

Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha…