Foto: Anna Tärnhuvud/Betaniastiftelsen

Digital opera för ökad livskvalitet

Göteborgsforskare undersöker betydelsen av digital kulturtillgång för välbefinnande och existentiell hälsa hos patienter inom palliativ hemsjukvård.

Metropolitanoperan i New York är en pionjär i digitaliseringen av scenkonst, vars livesändningar på bio har över 24 miljoner besökare sedan starten 2006. Men det finns en målgrupp som är svår att nå: De som inte kan ta sig till varken operascen eller biograf, och som inte själva kan söka sina kulturupplevelser på grund av ålder, sjukdom eller annan funktionsvariation.

Nu ska föreställningar från Metropolitan göras tillgängliga för patienter och närstående i hemsjukvård, samtidigt som forskarna Eva Jakobsson Ung, Helle Wijk och Zahra Ebrahimi undersöker vilka konsekvenser digital kulturtillgång har för hälsa och välbefinnande och funderingar som rör livets mening, ensamhet, död och döende.

Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, konserthuset Studio Acusticum i Piteå och Betaniastiftelsen.

– Vi vill undersöka om högkvalitativa operaupplevelser kan ge ökad livskvalitet, säger Betaniastiftelsens utvecklingschef Ulrika Lind i ett pressmeddelande.

De medverkande i studien får dygnet runt tillgång till tjänsten Met opera on demand och i anslutning till att de tagit del av föreställningar samtalar forskarna med dem om deras upplevelser. Samtalen syftar till att ge deltagarna maximalt utrymme att berätta om sina erfarenheter av digital kulturtillgång.

Eva Jakobsson Ung och Helle Wijk har tidigare undersökt innebörder av musikupplevelser för äldre på särskilda boenden, samt deras närstående och vårdgivare. Studien inkluderar även upplevelser via digital kulturförmedling. Resultaten visar att musikupplevelser väcker minnen, känslor och fascination, samt möjliggör gemenskap och ger upplevelser av harmoni och livskraft.

– Musiken kan inte ersätta medicinsk behandling, men är ett viktigt och kraftfullt komplement, som dessutom inte ger några biverkningar, säger Helle Wijk.

Föreställningarna från Metropolitan görs tillgängliga via Kulturarenan.se, som drivs av Betaniastiftelsen i samverkan med kultur- och vårdaktörer över hela landet. Tjänsten är utvecklad i samarbete med Piteå kommun och med stöd från Kulturrådet och Region Norrbotten.

– För den musikintresserade kan detta innebära att man fortsatt kan ta del av sin favoritmusik även om man är förhindrad att ta sig till scenerna. Musiken blir ens följeslagare i livets alla skeden, säger Studio Acusticums konserthuschef Roger Norén.

Relaterat

Erfarna kirurger inte bäst på att förebygga urinläckage

Det är inte ovanligt att forskare har en tes som de vill prova om den stämmer. Men uttrycket som man ropar får man…

Nytt projekt undersöker uppfattningen av välfärdsteknik

Hur uppfattar och använder arbetsterapeuter välfärdsteknik inom vården av personer med demens? Vilka risker och möjligheter finns det? Det ska forskaren Antonios Tsertsidis…

Två polishundar som ligger ner i gräs

Samarbete mot försvinnanden

Varje år försvinner nästan 27 000 personer, varav många har en demenssjukdom. Nu ska Isoldeprojektet förebygga försvinnanden och öka tryggheten för personer med…

Fler nyheter

ÄiC-podden avsnitt 19: Samverkan – och annat socialt

I det här avsnittet pratar redaktionen om det senaste numret av tidskriften, #3/22. Temat i tidningen den här gången är samverkan mellan vårdgivare…

Ambulans

EVA-projektet hjälper ambulanspersonal bemöta äldre jämlikt

Äldre personer som blir akut eller allvarligt sjuka får inte alltid rätt hjälp. Den äldre kan ha svårt att fatta beslut kring den…

Nya resultat ger hopp om läkemedel mot alzheimer

En svensk läkemedelskandidat från Bioartic har visat goda preliminära resultat från en fas tre-studie. Den kognitiva och funktionella försämringen minskade med 27 procent…