Foto: Anna Tärnhuvud/Betaniastiftelsen

Digital opera för ökad livskvalitet

Göteborgsforskare undersöker betydelsen av digital kulturtillgång för välbefinnande och existentiell hälsa hos patienter inom palliativ hemsjukvård.

Metropolitanoperan i New York är en pionjär i digitaliseringen av scenkonst, vars livesändningar på bio har över 24 miljoner besökare sedan starten 2006. Men det finns en målgrupp som är svår att nå: De som inte kan ta sig till varken operascen eller biograf, och som inte själva kan söka sina kulturupplevelser på grund av ålder, sjukdom eller annan funktionsvariation.

Nu ska föreställningar från Metropolitan göras tillgängliga för patienter och närstående i hemsjukvård, samtidigt som forskarna Eva Jakobsson Ung, Helle Wijk och Zahra Ebrahimi undersöker vilka konsekvenser digital kulturtillgång har för hälsa och välbefinnande och funderingar som rör livets mening, ensamhet, död och döende.

Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, konserthuset Studio Acusticum i Piteå och Betaniastiftelsen.

– Vi vill undersöka om högkvalitativa operaupplevelser kan ge ökad livskvalitet, säger Betaniastiftelsens utvecklingschef Ulrika Lind i ett pressmeddelande.

De medverkande i studien får dygnet runt tillgång till tjänsten Met opera on demand och i anslutning till att de tagit del av föreställningar samtalar forskarna med dem om deras upplevelser. Samtalen syftar till att ge deltagarna maximalt utrymme att berätta om sina erfarenheter av digital kulturtillgång.

Eva Jakobsson Ung och Helle Wijk har tidigare undersökt innebörder av musikupplevelser för äldre på särskilda boenden, samt deras närstående och vårdgivare. Studien inkluderar även upplevelser via digital kulturförmedling. Resultaten visar att musikupplevelser väcker minnen, känslor och fascination, samt möjliggör gemenskap och ger upplevelser av harmoni och livskraft.

– Musiken kan inte ersätta medicinsk behandling, men är ett viktigt och kraftfullt komplement, som dessutom inte ger några biverkningar, säger Helle Wijk.

Föreställningarna från Metropolitan görs tillgängliga via Kulturarenan.se, som drivs av Betaniastiftelsen i samverkan med kultur- och vårdaktörer över hela landet. Tjänsten är utvecklad i samarbete med Piteå kommun och med stöd från Kulturrådet och Region Norrbotten.

– För den musikintresserade kan detta innebära att man fortsatt kan ta del av sin favoritmusik även om man är förhindrad att ta sig till scenerna. Musiken blir ens följeslagare i livets alla skeden, säger Studio Acusticums konserthuschef Roger Norén.

Relaterat

Fiffig lösning för att sköta tandproteser

För den som har lite svårt med motoriken är det inte helt lätt att göra rent och sköta om en tandprotes. Peyman Ghiasi…

Avsnitt 20: Hörselnedsättning – och året som varit

I årets sista avsnitt av Äldre i Centrum-podden samlar redaktionen ihop en krönika över 2022 som har innehållit en hel del gåfotboll och…

Min bror och jag

Hur är det att ha ett syskon med nedsatt hörsel? Med anledning av temat för senaste numret av tidningen är hörselnedsättning funderar Lotta…

Fler nyheter

Tuggproblem kan leda till näringsbrist

Det kan göra ont att tugga viss mat för den som har förlorat tänder. Då är det lätt att en morot eller gurka…

Så kan pensioner bli mer jämställda

År 2022 skiljde sig den inkomstgrundade allmänna pensionen mellan män och kvinnor. Nu har Pensionsmyndigheten undersökt hur bland annat möjlighet till att välja…

Bild på serverdatorer

140 miljoner till äldreforskningens databaser

Den stora databassamlingen NEAR har beviljats 140 miljoner kronor och kan nu gå in i sin nästa utvecklingsfas. Projektet tar steget från att…