Foto: Anna Tärnhuvud/Betaniastiftelsen

Digital opera för ökad livskvalitet

Göteborgsforskare undersöker betydelsen av digital kulturtillgång för välbefinnande och existentiell hälsa hos patienter inom palliativ hemsjukvård.

Metropolitanoperan i New York är en pionjär i digitaliseringen av scenkonst, vars livesändningar på bio har över 24 miljoner besökare sedan starten 2006. Men det finns en målgrupp som är svår att nå: De som inte kan ta sig till varken operascen eller biograf, och som inte själva kan söka sina kulturupplevelser på grund av ålder, sjukdom eller annan funktionsvariation.

Nu ska föreställningar från Metropolitan göras tillgängliga för patienter och närstående i hemsjukvård, samtidigt som forskarna Eva Jakobsson Ung, Helle Wijk och Zahra Ebrahimi undersöker vilka konsekvenser digital kulturtillgång har för hälsa och välbefinnande och funderingar som rör livets mening, ensamhet, död och döende.

Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, konserthuset Studio Acusticum i Piteå och Betaniastiftelsen.

– Vi vill undersöka om högkvalitativa operaupplevelser kan ge ökad livskvalitet, säger Betaniastiftelsens utvecklingschef Ulrika Lind i ett pressmeddelande.

De medverkande i studien får dygnet runt tillgång till tjänsten Met opera on demand och i anslutning till att de tagit del av föreställningar samtalar forskarna med dem om deras upplevelser. Samtalen syftar till att ge deltagarna maximalt utrymme att berätta om sina erfarenheter av digital kulturtillgång.

Eva Jakobsson Ung och Helle Wijk har tidigare undersökt innebörder av musikupplevelser för äldre på särskilda boenden, samt deras närstående och vårdgivare. Studien inkluderar även upplevelser via digital kulturförmedling. Resultaten visar att musikupplevelser väcker minnen, känslor och fascination, samt möjliggör gemenskap och ger upplevelser av harmoni och livskraft.

– Musiken kan inte ersätta medicinsk behandling, men är ett viktigt och kraftfullt komplement, som dessutom inte ger några biverkningar, säger Helle Wijk.

Föreställningarna från Metropolitan görs tillgängliga via Kulturarenan.se, som drivs av Betaniastiftelsen i samverkan med kultur- och vårdaktörer över hela landet. Tjänsten är utvecklad i samarbete med Piteå kommun och med stöd från Kulturrådet och Region Norrbotten.

– För den musikintresserade kan detta innebära att man fortsatt kan ta del av sin favoritmusik även om man är förhindrad att ta sig till scenerna. Musiken blir ens följeslagare i livets alla skeden, säger Studio Acusticums konserthuschef Roger Norén.

Relaterat

Så förändrades våra digitala vanor under pandemin

Coronapandemin blev en samhällelig kris, som ökade behovet av att kommunicera då många blev isolerade i sina hem. I en ny artikel har…

E-hälsotjänster oftare en utmaning för äldre personer

I en ny avhandling har Anna Sjöström vid Umeå universitet undersökt hur primärvårdspatienter använder internet och e-hälsotjänster.

Rörelseforskning på labb i världsklass

Lunds universitet har startat ett experimentellt hälsovetenskapligt labb och samtidigt skapat en ny forskningsinriktning. Målet är att uppnå ett hälsosamt åldrande genom samverkan.

Fler nyheter

Stora tidsskillnader vid diagnos för benskörhet

Personer som råkar ut för en benskörhetsfraktur behöver så tidigt som möjligt få en diagnos för att kunna få rätt behandling. Nu visar…

Så använde äldreboenden Instagram under pandemin

När äldreboenden visade upp sin verksamhet på Instagram under coronapandemin, blev bilden vardaglig och idyllisk, i synnerhet jämfört med hur personalen själva upplevde…

Telefonterapi och frågeformulär är till hjälp vid depression

Samtal med en psykolog på telefon hjälpte äldre personer med depression visar Johnny Pellas avhandling vid Uppsala universitet. Han kunde också fastställa att…