Sveriges Radio Vetenskapsradion ”Vår sista tid i livet kan inte bara handla om döden” (20 min, 31 maj)

Döden har flyttat hemifrån
Flera internationella forskare har skrivit rapporten On the Value of Death: bringing death back into life, som publicerades tidigare i år och som diskuteras i ett radioinslag i Sveriges radio tillsammans med en svensk expert på palliativ vård.
Hur människor dör har förändrats radikalt under senare år. Döden inträffar allt senare i livet och för många blir slutskedet ofta långvarigt. Döden har flyttat från familj och hem till hälso- och sjukvårdens domäner. Covid-19-pandemin har inneburit att döden fått en framträdande plats i den dagliga medierapporteringen. Vi läser, ser och känner privat till människor som vistats eller dött på sjukhus, ofta ensamma men inför maskerad personal, oförmögna att kommunicera med en fysiskt närvarande familj. Denna situation har ytterligare underblåst rädslan för döden och förstärkt idén om hälso- och sjukvårdstjänster som dödens vårdnadshavare.
– Det är viktigt att den sista delen av livet är just en del av livet! Många i samhället förknippar palliativ vård med döden, och tänker att inget finns att göra. Det är tvärtemot hur vi i den palliativa vården tänker och gör, där vi vill möjliggöra ett liv så länge som möjligt, säger Joakim Öhlén, expert på palliativ vård, i ett inslag i från Sveriges Radio.
Libby Sallnow, University college London Hospitals och Vrije Universiteit m fl (2022) ”On the value of death: bringing death back into life”. Publicerad i Lancet Commission.
Fler lästips

Inspiration i arbetet med sociala problem
Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Åldrandets oundviklighet
Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs…
En kultur för lärande i äldreomsorgen
Hur vänder du ett möte där det saknas struktur, ansvar, förberedelse och engagemang i arbetsgruppen? Boken Ledarskap inom äldreomsorg vill ge ledare stöd…