Stina Engelheart (2021). Nutritional status in a functional perspective: A study in a cohort of older people in home health care. Örebro universitet.
Stor måltid slår många småmål
De senaste åren har betydelsen av många mellanmål inom äldreomsorgen betonats för att de äldre med svag aptit ska få i sig tillräckligt med näring och energi. Frukost, lunch och middag kompletteras med så många som fem mellanmål per dag.
Men nu visar Stina Engelhearts doktorsavhandling vid Örebro universitet motsatsen, nämligen att en stor måltid om dagen är viktigare för bland annat det totala intaget av energi och protein än att sprida ut ätandet.
Enligt avhandlingen är det viktigt att måltiderna innehåller tillräckligt med protein för att minska muskelnedbrytningen som sker vid stigande ålder. Det betyder att till exempel kött, fisk eller baljväxter är bra att ha på tallriken. En varierad diet är bra för att få ett heltäckande näringsintag.
För de som inte orkar äta mycket föreslår Stina Engelheart en liten, men väldigt energi- och näringsrik måltid.
– Man kanske också kan tänka sig en trerättersmåltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt.
Avhandlingen visar också att det behövs en helhetssyn på matintaget, vilket innebär att olika yrkesgrupper behöver samarbeta i team, bland annat för att se till att de äldre får i sig maten vid rätt tider på dygnet.
– När det handlar om näring lägger man det ofta på dietisten, då får man bara matperspektivet. För de äldre är det så mycket annat som spelar in, vilket innebär att man måste få till ett bra samarbete i dessa frågor, säger Stina Engelheart.
Relaterat
”Cancer angår oss alla”
Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också…
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Fler nyheter
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…