Ambulans
Foto: Janee

EVA-projektet hjälper ambulanspersonal bemöta äldre jämlikt

Äldre personer som blir akut eller allvarligt sjuka får inte alltid rätt hjälp. Den äldre kan ha svårt att fatta beslut kring den egna vården, vilket kan leda till fel prioriteringar och en ojämlik vård.

Oftast är det ambulanspersonal som först möter den akut sjuka äldre. Genom sitt bemötande kan de omedvetet tillfoga patienten mental, psykisk, fysisk eller etisk skada. Den äldre kan i värsta fall blir lägre prioriterad. Det saknas forskning kring etiska problem för den ökande andelen äldre patienter som vårdas av svensk ambulanssjukvård, men det finns studier som pekar på att etiska konflikter inom ambulanssjukvården uppstår i vård av äldre.

EVA-projektet – En Etiskt god vård för äldre med akuta hälsoproblem, vill främja vård för äldre genom att förebygga orättvis behandling av äldre patienter som drabbas av akut sjukdom, skada eller ohälsa. EVA-projektets övergripande syfte är att undersöka ambulanspersonalens föreställningar om rätt och fel i vården av äldre patienter med nedsatt beslutsförmåga och hur de hanterar etiska konflikter som uppstår.

Projektledare är Anders Bremer från Linnéuniversitetet. Det utförs i samverkan med Ambulansverksamheten Region Kronoberg och finansiär är Familjen Kamprads stiftelse.

Det slutliga resultatet ska leda till förbättrad livskvalitet, ökad fysisk hälsa och psykiskt välbefinnande hos äldre personer, vilket uppnås genom ökad etisk kompetens hos deltagande ambulanspersonal. Projektet förväntas bidra till att personalen hanterar vården av äldre med nedsatt beslutsförmåga bättre, dvs. att etiskt god vård ges vilket dessutom minskar risken för etisk stress bland personalen.

Relaterat

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Fler nyheter

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…