Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…
Inga Sandeborgs pris delas ut av Svenska läkaresällskapet för vetenskapliga arbeten rörande Alzheimers sjukdom eller andra degenerativa sjukdomar i centrala nervsystemet. I år uppmärksammar priset både forskning om sjukdomsmekanismer och cellterapi samt utvecklingen av kvalitetsregistret SveDem.
Det är Maria Eriksdotter, professor vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska institutet, och och överläkare vid sektionen för klinisk geriatrik, Karolinska universitetssjukhuset, som belönas för arbetet med SveDem, det stora svenska kvalitetsregistret som samlar in data om personer med demenssjukdom för att kunna förbättra och utveckla vården av demenssjuka i Sverige. Målet är skapa ett rikstäckande verktyg för likvärdig och bästa behandling av personer med demenssjukdom.
Hon får också priset för sin forskning om cellterapi med tillväxtfaktorn nerve growth factor, NGF, vilken har en potential att optimera nervcellskopplingar till det kolinerga systemet som är viktigt vid symptombehandling av Alzheimers sjukdom.
Niklas Mattsson-Carlgren får priset för framstående klinisk forskning om sjukdomsmekanismerna vid alzheimer, omfattande både hjärnavbildning med PET och MRI och proteinbiomarkörer i blod och ryggvätska. Forskningen har enligt prismotiveringen lett till nydanande kunskap om betydelsen av amyloid- och taupatologi för progress av neurodegeneration och utveckling av kliniska symptom.
Pristagarna belönas med 125 000 kronor.
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…
Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…