Operationsvana är viktigare än hur länge man varit läkare, visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin. Foto: Pixabay

Fler operationer per läkare ger bättre resultat vid artros

En lång karriär som läkare är mindre avgörande för en lyckad höftoperation hos patienter med artros i höftleden. I stället är det viktigare att en läkare har gjort operationen ofta. Det visar en avhandling som också pekar på att personlig feedback till läkarna skulle kunna underlätta operationerna.

Varje år gör läkare i ortopedi i genomsnitt 23 förstagångsoperationer på patienter som ska få en höftprotes. Om antalet ökades med tio operationer skulle det leda till en tio procents mindre risk för komplikationer, enligt avhandlingen.

– Det här visar att sjukvårdshuvudmännen bör överväga att planera för en högre andel förstagångsoperationer per läkare, säger avhandlingens författare, Per Jolbäck, som disputerat vid Sahlgrenska akademin och som är sjuksköterska vid Skaraborgs sjukhus.

Avhandlingen bygger på uppgifter från 12 000 operationer som gjorts i offentlig sjukvård i Västra Götaland. Utgångspunkten var andelen operationer där det uppstod medicinska komplikationer, exempelvis lunginflammation, eller kirurgiska såsom sårinfektioner inom 90 dagar.

Patienterna hade genomgått en förstagångsoperation och fått höftprotes till följd av artros i höfterna. Enligt avhandlingen blev höftoperationerna bättre ju oftare en läkare hade opererat.

Hur länge läkaren varit en ortopedspecialist spelade ingen roll för patienternas hälsovinster eller smärta.

– Slutsatsen är att patienterna kan förvänta sig samma vinster i hälsa, smärta och nöjdhet med operationsresultatet oberoende av hur länge läkaren har varit specialist i ortopedi, säger Per Jolbäck.

Förutom fler förstagångsoperationer pekar Per Jolbäck också ut personlig feedback, med hjälp av exempelvis kvalitetsregister, som en pusselbit till bättre vård. Kvalitetsregister för höftprotesoperationer gör att läkare kan få återkoppling om sitt arbete på individnivå.

Relaterat

Den sista resan, var den verkligen nödvändig?

Stiftelsen Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren ställer sig frågan: Måste man dö på sjukhus?

Tillit och trygghet utmärker ett gott ledarskap

När blir en ledare skicklig i att leda? Det finns gott om ledarskapslitteratur som vill besvara den frågan. Boken Ledarskap i vård och…

Man poserar sittandes i en stol

Han månar om äldres psykiska hälsa

Äldre personer får sällan psykologisk behandling. I stället får de mediciner för att dämpa depression eller nedstämdhet. Det hoppas forskaren och överläkaren Mattias…

Fler nyheter

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar…

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.