Operationsvana är viktigare än hur länge man varit läkare, visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin. Foto: Pixabay

Fler operationer per läkare ger bättre resultat vid artros

En lång karriär som läkare är mindre avgörande för en lyckad höftoperation hos patienter med artros i höftleden. I stället är det viktigare att en läkare har gjort operationen ofta. Det visar en avhandling som också pekar på att personlig feedback till läkarna skulle kunna underlätta operationerna.

Varje år gör läkare i ortopedi i genomsnitt 23 förstagångsoperationer på patienter som ska få en höftprotes. Om antalet ökades med tio operationer skulle det leda till en tio procents mindre risk för komplikationer, enligt avhandlingen.

– Det här visar att sjukvårdshuvudmännen bör överväga att planera för en högre andel förstagångsoperationer per läkare, säger avhandlingens författare, Per Jolbäck, som disputerat vid Sahlgrenska akademin och som är sjuksköterska vid Skaraborgs sjukhus.

Avhandlingen bygger på uppgifter från 12 000 operationer som gjorts i offentlig sjukvård i Västra Götaland. Utgångspunkten var andelen operationer där det uppstod medicinska komplikationer, exempelvis lunginflammation, eller kirurgiska såsom sårinfektioner inom 90 dagar.

Patienterna hade genomgått en förstagångsoperation och fått höftprotes till följd av artros i höfterna. Enligt avhandlingen blev höftoperationerna bättre ju oftare en läkare hade opererat.

Hur länge läkaren varit en ortopedspecialist spelade ingen roll för patienternas hälsovinster eller smärta.

– Slutsatsen är att patienterna kan förvänta sig samma vinster i hälsa, smärta och nöjdhet med operationsresultatet oberoende av hur länge läkaren har varit specialist i ortopedi, säger Per Jolbäck.

Förutom fler förstagångsoperationer pekar Per Jolbäck också ut personlig feedback, med hjälp av exempelvis kvalitetsregister, som en pusselbit till bättre vård. Kvalitetsregister för höftprotesoperationer gör att läkare kan få återkoppling om sitt arbete på individnivå.

Relaterat

Fyra faktorer bakom ett hälsosamt åldrande

Vilka faktorer i 60-årsåldern kan påverka vem som lever och mår bra i 80-årsåldern? Enligt en avhandling från Luleå tekniska universitet finns det…

Färre återinläggningar med bättre läkemedelsinformation

Med hjälp av tydlig information om läkemedel kan man förebygga att äldre patienter blir inlagda på sjukhus igen efter en sjukhusvistelse. Det visar…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

Fler nyheter

Äldre kan ha grön starr utan att misstänka det

Tidig upptäckt av grön starr, som också kallas för glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men en studie från Göteborgs…

Äldre i Centrum #3/23: Sex och närhet

I detta tema bjuder vi på något som brukar väcka extra nyfikenhet: sex. Äldre personer är, trots sin ålder och eventuella sjukdomar, sexuella…

Äldre man sitter med benen i kors på en yogamatta i ett vitt vardagsrum.

Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen

Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha…