Flerspråkigt närståendestöd från Betaniastiftelsen

Betaniastiftelsen ger nu ut översättningar av informationshäftet ”Till dig som är närstående”, som är tänkt att bidra till god vård i livets slutskede.

”Till dig som är närstående” skapades 2017 som en del av läroboken Palliationspraktikan. Betaniastiftelsen såg då ett behov av ett informationshäfte till låg kostnad om vård i livets slutskede, som skulle kunna delas ut till närstående som stöd i en svår tid.

Nu planerar stiftelsen att ytterligare tillgängliggöra materialet genom totalt 16 översättningar till de mest talade språken i Sverige samt de fem minoritetsspråken. Översättningar på engelska, finska och arabiska finns redan, under 2020 kommer ytterligare 13 språk.

– Vi tror och hoppas att dessa översättningar blir en tillgång för närstående och för vård- och omsorgspersonal, säger Johan Sundelöf, programchef på Betaniastiftelsen och läkare, tillika den som har skrivit materialet.

Häftet ”Till dig som är närstående” på olika språk kan beställas för 20 kr/st eller läsas utan kostnad på Betaniastiftelsens webbplats

Relaterat

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter operation längre än tidigare.

Ensamhet vanligt bland de som vårdar äldre partner

Ofrivillig ensamhet ökar när allt fler äldre vårdar sin partner. Ensamheten leder i sin tur till bland annat en högre risk för depression och suicida tankar, för framför allt kvinnliga omsorgsgivare. Det visar en rapport som forskare från Högskolan Dalarna…

AI hjälper forskare optimera strokevården

Varje år drabbas tusentals personer av kallad ischemisk stroke i Sverige. Nu tar forskare från Lunds universitet AI till hjälp för att kunna individanpassa strokevården.

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.