Omslag till rapporten Global report on ageism

FN agerar mot den globala ålderismen

Med sin nya kampanj vill WHO tillsammans med andra FN-institutioner bekämpa ålderismen. En ny rapport pekar ut färdvägen.

Omslag till rapporten Global report on ageismI sitt arbete med en aktionsplan kring åldrande och hälsa i det stora samarbetsprojektet Decade of healthy ageing 2021–2030, har WHO identifierat ålderismen som ett av de stora hindren för att kunna förbättra förhållandena för äldre personer. Nu startar man en kampanj tillsammans med andra FN-organ för att bekämpa ålderism. Ett första steg är den nya rapporten Global report on ageism.

Global report on ageism riktar sig till beslutsfattare, politiker, praktiker, forskare, utvecklingsenheter, den privata sektorn och civilsamhället. I olika kapitel definierar man ålderismen, sammanställer det vetenskapliga stödet för dess orsaker och effekter, samt diskuterar vilka strategier som är mest effektiva för att motverka den.

I rapporten framhåller man tre strategier mot ålderismen. Lagstiftning, exempelvis mot åldersdiskriminering; utbildning, från grunskolan till universitet; och utökade generationsöverskridande kontakter som ett sätt att motverka fördomar. Vidare ger man tre rekommendationer till aktion.

  • Investera i evidensbaserade strategier för att förebygga och motverka ålderism. Prioritera de tre föreslagna strategierna och skala upp dem så att de påverkar hela samhället.
  • Satsa på bättre data och forskning för att få en bättre förståelse för ålderismen och hur den kan minskas.
  • Skapa en rörelse som kan förändra berättelsen om ålder och åldrande. Involvera styrande politiker, offentlig verksamhet, den provata sektorn, ideella organisationer och forskningsinstitutioner och arbeta tillsammans.

I ett förord till rapporten konstaterar WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att coronapandemin har förstärkt många ålderistiska idéer, och att det nu är upp till de olika länderna att arbeta aktivt för att motverka ålderismen och dess effekter.

Läs rapporten

Global campaign to combat ageism (2021). Global report on ageism. Världshälsoorganisationen WHO.

Relaterat

”Inte världsrekord i ensamhet”

Ensamheten bland äldre har inte ökat i närtid, utan förekom också förr, skriver forskarna Gerdt Sundström och Maria Ángeles Tortosa i en kommentar.…

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Fler nyheter

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…