Forskare undersöker nyttan med välfärdsteknik

Allt fler kommuner och vårdbolag använder tekniska hjälpmedel för att öka livskvaliteten för bland annat äldre personer. Men hur stor nytta gör den egentligen? Det ska forskarna Ingela Ernestam och Mona Jonsson undersöka i en förstudie.

Runt om i landet används välfärdsteknik på olika vård- och serviceboenden. Det handlar om digitala hjälpmedel som används för att behålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet för äldre personer.

Men det saknas verktyg och underlag för att se vilken nytta tekniken egentligen gör på landets testbäddar. Forskarna Ingela Ernestam, ansvarig för hälsa, vård och omsorg vid Alfred Nobel Science park, och Mona Jonsson på forskningsinstitutet Rise ska i ett nytt forskningsprojekt kartlägga välfärdstekniken som används.

– Först ska vi genomföra en uppdaterad omvärldsanalys för att se vilka verktyg och metoder som finns i dag. Sedan ska vi göra en behovsanalys hos de aktörer som genomför tester av välfärdsteknik, säger Ingela Ernestam.

Målet med studien är att presentera materialet för nationella organisationer som kan vara intresserade av att äga, förvalta och utveckla en kommande digital tjänst.

– Det finns många nationella aktörer som till viss del verkar inom området. Nu gäller det att hitta någon som vill och kan ta ansvar för uppdateringar och support av en tjänst, säger Ingela Ernestam.

Projektet har fått namnet VisaTestNytta och pågår till sista juni 2021. Det finansieras med en halv miljon kronor från innovationsmyndigheten Vinnova. Förutom Alfred Nobel Science park och Rise deltar en referensgrupp med deltagare från Örebro universitet och Örebro kommun.

Relaterat

En äldre kvinna står och tittar ner i sin mobiltelefon.

Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen

När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…

Digital delaktighet för alla

Redaktör Mai Engström reflekterar över den digitala utvecklingen och vilka utmaningar den skapar för alla.

Fler nyheter

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…