Forskare undersöker nyttan med välfärdsteknik

Allt fler kommuner och vårdbolag använder tekniska hjälpmedel för att öka livskvaliteten för bland annat äldre personer. Men hur stor nytta gör den egentligen? Det ska forskarna Ingela Ernestam och Mona Jonsson undersöka i en förstudie.

Runt om i landet används välfärdsteknik på olika vård- och serviceboenden. Det handlar om digitala hjälpmedel som används för att behålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet för äldre personer.

Men det saknas verktyg och underlag för att se vilken nytta tekniken egentligen gör på landets testbäddar. Forskarna Ingela Ernestam, ansvarig för hälsa, vård och omsorg vid Alfred Nobel Science park, och Mona Jonsson på forskningsinstitutet Rise ska i ett nytt forskningsprojekt kartlägga välfärdstekniken som används.

– Först ska vi genomföra en uppdaterad omvärldsanalys för att se vilka verktyg och metoder som finns i dag. Sedan ska vi göra en behovsanalys hos de aktörer som genomför tester av välfärdsteknik, säger Ingela Ernestam.

Målet med studien är att presentera materialet för nationella organisationer som kan vara intresserade av att äga, förvalta och utveckla en kommande digital tjänst.

– Det finns många nationella aktörer som till viss del verkar inom området. Nu gäller det att hitta någon som vill och kan ta ansvar för uppdateringar och support av en tjänst, säger Ingela Ernestam.

Projektet har fått namnet VisaTestNytta och pågår till sista juni 2021. Det finansieras med en halv miljon kronor från innovationsmyndigheten Vinnova. Förutom Alfred Nobel Science park och Rise deltar en referensgrupp med deltagare från Örebro universitet och Örebro kommun.

Relaterat

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Så förändrades våra digitala vanor under pandemin

Coronapandemin blev en samhällelig kris, som ökade behovet av att kommunicera då många blev isolerade i sina hem. I en ny artikel har…

E-hälsotjänster oftare en utmaning för äldre personer

I en ny avhandling har Anna Sjöström vid Umeå universitet undersökt hur primärvårdspatienter använder internet och e-hälsotjänster.

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra…