Kvinna tar foto med sin mobiltelefon
Foto: Pixnio

Forskare varnar för att digitaliseringen slår fel

Den digitala kompetensen varierar bland äldre personer. Nu har forskare från Malmö och Växjö tittat närmare på vad som utmärker de mest vana användarna – silversurfarna. Och de visar sig tillhöra en privilegierad grupp.

It är en del av välfärdstekniken och genom datorer, surfplattor och mobiltelefoner ska äldre själva kunna använda verktyg som gör deras vardag enklare och rikare. Det finns stora möjligheter, men samtidigt ställer det krav på användarna. Alla behärskar inte den nya tekniken.

Nu publicerar Tobias Olsson vid Malmö universitet och Dino Viscovi vid Linnéuniversitetet i Växjö, sin studie Who actually becomes a silver surfer? Prerequisites for digital inclusion i den vetenskapliga tidskriften Javnost – The public. Där vill de beskriva vad som krävs, ur ett sociologisk perspektiv, för att bli en av de äldre och vana användarna av digital media – en så kallad silversurfare.

Studien tar avstamp i intervjuer med 19 personer mellan 66 och 82 år. De fick frågor om hur de erövrat och använder digital media och onlineresurser. Forskarna har också använt en enkätundersökning med 1 200 personer över 65 år.

Vilka är då de äldre, avancerade digitala användarna? Intervjustudien, där sju personer identifierades som silversurfare visade ett mönster att de är välutbildade och ofta yngre äldre, kring 70 år, har ett aktivt socialt liv och är vid god hälsa. De lever i välbärgade områden och har ofta varit digitala användare under lång tid, genom jobbet, och de har en teknikpositiv grundinställning. På nätet konsumerar de mycket digital media, men spelar sällan spel och ägnar sig inte i någon högre utsträckning åt sociala medier.

Detta mönster gick igen i den kvalitativa analyserna från enkätstudien, där 19 procent av de tillfrågade visade sig kunna räknas som silversurfare.

I diskussionsdelen av sin artikel skriver Tobias Olsson och Dino Viscovi att silversurfarna är en privilegierad grupp, samtidigt som beslutsfattare tenderar att anta att de representerar den äldre generationen i allmänhet. Digitaliseringen i samhället måste i stället baseras på kunskap om hur vardagslivet verkligen ser ut.

”Annars finns det en stor risk att digitaliseringen leder till lägre, snarare än högre, livskvalitet för de flesta äldre”, avslutar de sin artikel.

Läs artikeln

Tobias Olsson och Dino Viscovi (2020). Who actually becomes a silver surfer? Prerequisites for digital inclusion. Javnost – The public: Journal of the European institute for communication and culture.

Relaterat

Så ska en app förbättra vården för personer med demens

De allra flesta som drabbas av demens får också psykiska symptom, till exempel vanföreställningar och ångest. Nu hoppas forskare vid Jönköping university att…

Risk att digitalisering lämnar äldre utanför samhället

Den tekniska utvecklingen i Sverige går fort, men den ökar också risken för digitalt utanförskap hos äldre. Dessutom är det svårare för äldre…

Äldre exkluderas från teknikutvecklingen

Många företag påstår att de involverar äldre i utvecklingsarbetet för att få fram mer anpassad teknik. Det kan dock betyda många saker och…

Fler nyheter

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…