Kvinna tar foto med sin mobiltelefon
Foto: Pixnio

Forskare varnar för att digitaliseringen slår fel

Den digitala kompetensen varierar bland äldre personer. Nu har forskare från Malmö och Växjö tittat närmare på vad som utmärker de mest vana användarna – silversurfarna. Och de visar sig tillhöra en privilegierad grupp.

It är en del av välfärdstekniken och genom datorer, surfplattor och mobiltelefoner ska äldre själva kunna använda verktyg som gör deras vardag enklare och rikare. Det finns stora möjligheter, men samtidigt ställer det krav på användarna. Alla behärskar inte den nya tekniken.

Nu publicerar Tobias Olsson vid Malmö universitet och Dino Viscovi vid Linnéuniversitetet i Växjö, sin studie Who actually becomes a silver surfer? Prerequisites for digital inclusion i den vetenskapliga tidskriften Javnost – The public. Där vill de beskriva vad som krävs, ur ett sociologisk perspektiv, för att bli en av de äldre och vana användarna av digital media – en så kallad silversurfare.

Studien tar avstamp i intervjuer med 19 personer mellan 66 och 82 år. De fick frågor om hur de erövrat och använder digital media och onlineresurser. Forskarna har också använt en enkätundersökning med 1 200 personer över 65 år.

Vilka är då de äldre, avancerade digitala användarna? Intervjustudien, där sju personer identifierades som silversurfare visade ett mönster att de är välutbildade och ofta yngre äldre, kring 70 år, har ett aktivt socialt liv och är vid god hälsa. De lever i välbärgade områden och har ofta varit digitala användare under lång tid, genom jobbet, och de har en teknikpositiv grundinställning. På nätet konsumerar de mycket digital media, men spelar sällan spel och ägnar sig inte i någon högre utsträckning åt sociala medier.

Detta mönster gick igen i den kvalitativa analyserna från enkätstudien, där 19 procent av de tillfrågade visade sig kunna räknas som silversurfare.

I diskussionsdelen av sin artikel skriver Tobias Olsson och Dino Viscovi att silversurfarna är en privilegierad grupp, samtidigt som beslutsfattare tenderar att anta att de representerar den äldre generationen i allmänhet. Digitaliseringen i samhället måste i stället baseras på kunskap om hur vardagslivet verkligen ser ut.

”Annars finns det en stor risk att digitaliseringen leder till lägre, snarare än högre, livskvalitet för de flesta äldre”, avslutar de sin artikel.

Läs artikeln

Tobias Olsson och Dino Viscovi (2020). Who actually becomes a silver surfer? Prerequisites for digital inclusion. Javnost – The public: Journal of the European institute for communication and culture.

Relaterat

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Så förändrades våra digitala vanor under pandemin

Coronapandemin blev en samhällelig kris, som ökade behovet av att kommunicera då många blev isolerade i sina hem. I en ny artikel har…

E-hälsotjänster oftare en utmaning för äldre personer

I en ny avhandling har Anna Sjöström vid Umeå universitet undersökt hur primärvårdspatienter använder internet och e-hälsotjänster.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.