Foto: Susan Robinson/Mostphotos

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att forskningen kanske överdriver de goda effekterna.

Marcel Ballin vid Umeå universitet har disputerat med avhandlingen Fysisk aktivitet, visceralt fett och kardiovaskulär sjukdom hos äldre personer – samband och effekter. Som titeln antyder har han på olika sätt undersökt de positiva effekterna av fysisk aktivitet för äldre personer. Och beroende på metod skiljer sig resultaten åt.

Två av avhandlingens delstudier var så kallade observationsstudier, där 3 000 70-åriga Umeåbor genomgått undersökningar av fysisk aktivitet och bukfett. De följdes sedan upp i hälsoregister, för att se vilka som drabbats av stroke och hjärtinfarkt, eller avlidit. Här kunde man se att all aktivitet var bra, ju mer intensiv, ju bättre.

Ytterligare en studie i avhandlingen var en litteraturstudie med just kontrollerade studier om effekten av träning på hjärt-kärlsjukdom och död, med sammanlagt över 50 000 deltagare. Det intressanta här var att den typen av forskning inte kunde visa att träningen nämnvärt minskade risken för hjärt-kärlsjukdom eller förtida död.

Så hur ska de här motstridiga resultaten tolkas?

– Effekten av fysisk aktivitet är förmodligen inte fullt så stor som den ofta antas vara. De observationsstudier man utgår från kännetecknas av vissa felkällor, som är svåra att korrigera för fullt ut. Följden är att man i sådana studier riskerar att överskatta den fysiska aktivitetens betydelse för att förebygga hjärtkärlsjukdom och förlänga livet, säger Marcel Ballin.

Ett problem när man låter personer genomgå träningsprogram för att sedan undersöka dem, kan vara att de kanske redan från början tränar, så att programmet inte gör så stor skillnad. I stora observationsstudier, då man alltså följer upp personer i hälsoregister, skulle det kunna vara så att det finns andra skillnader mellan de som är mer aktiva och de som är mindre aktiva. Kanske är den som redan är sjuk mindre aktiv från början till exempel.

När Marcel Ballin sammanställer sina resultat ser det ut som om de goda effekterna av fysisk aktivitet är mindre än vad forskningen brukar anta.

– Det är rimligt att eftersträva mer nyansering när vi kommunicerar kring förväntade effekter av fysisk aktivitet med avseende på hjärtkärlsjukdom och livslängd. Med det sagt är det naturligtvis av många andra skäl ändå bra och viktigt att underlätta för människor att vara regelbundet fysiskt aktiva, säger Marcel Ballin.

Läs även Marcel Ballins tidigare debattartikel om vad vi kommunicerar om hälsofrämjande insatser.

Relaterat

Närbild på en ambulansdörr.

Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo

Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…

En undersköterska i allvarligt samtal med en äldre kvinna.

Brister i omsorgspersonalens kunskap om våld i nära relation

Jämställdhetsmyndigheten har undersökt vård- och omsorgspersonals kunskaper om våld i nära relation bland äldre personer. Slutsatsen blir att det behövs utbildningsinsatser.

Två personer sitter och fikar i ett ombonat hem.

Anknytning till hemmet bra för aktivt åldrande

I hela Sverige pågår arbetet för att underlätta ett hälsosamt och aktivt åldrande. Nu kastar en studie från CASE i Lund nytt ljus…

Fler nyheter

Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma

Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…

Äldre kvinna som går med en rullator

Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner

Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…

Att leva som äldre i utsatta områden

I sin nya avhandling riktar Afsaneh Taei ljuset mot en grupp som inte syns så ofta: äldre personer i socialt utsatta områden. De…