I och med coronapandemin har äldres särskilda behov uppmärksammats, ett ämne som pristagaren Steven Schmidt forskat om i många år. Foto: Kennet Ruona

Han får medicinpris för sin äldreforskning

Forskaren Steven Schmidt vid Lunds universitet tilldelas LMK-stiftelsens medicinpris för sin tvärvetenskapliga forskning som har målet att möta äldres behov hemma och ute i samhället. Prissumman är 600 000 kronor.

– Det är fantastiskt roligt förstås. Jag blev väldigt överraskad och kunde inte ana att jag var aktuell för det här priset. Forskning om åldrande och hälsa kanske inte framstår som så glamoröst, säger Steven Schmidt som är vetenskaplig samordnare för forskningscentrumet Case vid Lunds universitet.

I sitt arbete koordinerar och bedriver han tvärvetenskaplig forskning som till exempel handlar om förhållanden mellan miljö, hälsa och psykosociala faktorer hos äldre personer. Det är ämnen som har belysts under coronapandemin och som LMK-stiftelsen nämner i sin motivation.

Medicinpriset innebär att Steven Schmidt kan fokusera mer på sitt pågående forskningsprojekt, HoT-Age, som undersöker hur plötsliga livsförändringar påverkar äldre personer i deras hem.

– Det kan handla om att ens partner plötsligt dör och så står man där ensam i ett stort hus. Kan det vara en hjälp att bo kvar eller är det jobbigt att bli påmind om alla minnen? Vi vill förstå vad som kan vara ett stöd och vad som kan vara ett hinder när det sker plötsliga förändringar, säger han.

Fakta
LMK-STIFTELSEN

LMK-stiftelsen initierades av entreprenören Mikael Karlsson som var medgrundare till IT-företaget Axis. Stiftelsen stödjer innovativ och gränsöverskridande vetenskaplig forskning i första hand inom naturvetenskap, medicin, humaniora och teologi. LMK står för Lars Mikael Karlsson.

Medicinpriset instiftades för fem år sedan för att främja tvärvetenskaplig forskning. Det har tidigare gått till bland annat forskning som kombinerar språkvetenskap, pedagogik och teknik för hjärnavbildning. Prissumman är 600 000 kronor.

Relaterat

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Fler nyheter

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…